ПОВЕРЕЊЕ У ДИНАР РАСТЕ: У порасту штедња у домаћој валути

Б. Ца.

28. 09. 2020. у 14:29

ПОВЕРЕЊЕ У ДИНАР РАСТЕ: У порасту штедња у домаћој валути

Фото: Depositphotos

КОНТИНУИРАНИ раст динарске штедње говори о великом поверењу грађана у националну валуту али и о пробуђеној свести код грађана да је економски исплативије штедети у динарима него у страној валути.

 Овако Владимир Васић, генерални секретар Удружења банака Србије коментарише податак Народне банке Србије о расту динарске штедње.

И динарска и девизна штедња према званичним подацима НБС расту од 2012. године, али је раст динарске штедње далеко већи. У односу на 2012. годину, већ почетком 2020. године динарска штедња је учетворостручена и премашила је износ од 80 милијарди динара. На крају августа 2020. године динарска штедња становништва достигла је износ од близу 87 милијарди динара. Вредан пажње је свакако и податак да је преко половине укупног раста динарске штедње остварен у последње три године.

- Разлог за овакав раст су позитивна макроекономска кретања, ниска инфлација и спроведене структурне реформе уз смањење учешћа јавног дуга у бруто домаћем производу - каже Васић. - Мере и активности које је предузела НБС, у координацији са Владом Републике Србије, допринеле су стабилности курса динара према евру, смањењу учешћа проблематичних кредита, повећању кредитног рејтинга Србије и паду премије ризика земље. Све наведено има велики утицај на јачање поверења грађана у националну валуту.

Банке ће, како Васић каже, и у наредним годинама самостално и у сарадњи са НБС и УБС, наставити да промовишу штедње као друштвено корисне активности која има велики значај за раст друштвеног бруто производа као и за развој читаве привреде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)