КОМИСИЈА ЗА ЗАШТИТУ КОНКУРЕНЦИЈЕ СРБИЈЕ ОДОБРИЛА: ЕПС контролише Горњу Дрину

Б. Ца.

28. 09. 2020. у 14:01

КОМИСИЈА ЗА ЗАШТИТУ КОНКУРЕНЦИЈЕ СРБИЈЕ ОДОБРИЛА: ЕПС контролише Горњу Дрину

Фото: Архива "Новости"

КОМИСИЈА за заштиту конкуренције Србије одобрила је да Електропривреда Србије - ЕПС, са Електропривредом Републике Српске - ЕРС, стекне заједничку контролу над фирмом "Хидроелектроенергетски систем Горња Дрина" из Фоче.

Ово је наведено у Решењу које је објавила Комисија за заштиту конкуренције, а којим сада удео у контроли и власништву над фирмом из Фоче, осим ЕРС преко своје зависне фирме из Требиња, има и ЕПС.

"Горња Дрина" настале је одлуком Владе Републике Српске септембра 2019. године, спајање фирми Хидроелектрана Бук Бјела и Хидроелектране Фоча и Паунци. Како се наводи у решењу, пројекат изградње ХЕС Горња Дрина предвиђа изградњу хидроелектрана Бук Бјела, Фоча и Паунци чија би укупна инсталисана снага износила 180,9 МW.

После одлука Надзорног одбора и Владе Републике Србије, ЕПС приступа ХЕС Горња Дрина, а требало би да на основу новчаног улога који ће унети стекне између 50 и 60 процената удела. Почетак изградње хидроелектране Бук Бјела најављен је за јануар 2021. године, док је за друге деве електране почетак изградње од почетка 2023. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)