ОВЕ ВАЛУТЕ ЋЕ НАЈВИШЕ ПОРАСТИ ПОСЛЕ КОРОНЕ: Потпуно неочекивани резултати, међу њима је и рубља

Новости онлине

28. 09. 2020. у 10:46

ОВЕ ВАЛУТЕ ЋЕ НАЈВИШЕ ПОРАСТИ ПОСЛЕ КОРОНЕ: Потпуно неочекивани резултати, међу њима је и рубља

Фото: П. Милошевић

АНАЛИТИЧАРИ Голдман Сакса истакли су мексички пезос као најсигурнију опкладу међу валутама тржишта у развоју која ће профитирати након што прође корона криза.

У белешци од четвртка, Голдманови стратези сугеришу да, иако је прерано за опкладе на тржишта у развоју, с још увек превладавајућим ризицима и волатилним доларом, није прерано почети системски размишљати о могућностима након што криза попусти.

Камакша Триведи и руководилац ЕМ Крос-Асет Рисерч Цезар Масри, заједно с тимом стратега, одредили су пезос као најатрактивнији. Прате га јужноафрички ранд (ЗАР) и руска рубља (РУБ).

Трговање валутама односи се на оно где се улагачи задужују у високо приносној валути како би финансирали трговину с ниско приносном валутом, с циљем бележења разлике између две стопе. Циклична бета осетљивост је валуте на шири економски циклус и поврат на тржиште.

- Пезос је и даље наш најбољи избор у овој групи: иако се чини да има мање "простора за раст" од неких других валута високих приноса с тржишта у развоју, овонедељна распродаја значи да је однос према долару и даље преко 10 одсто више од својих нивоа које је држао пре корона криз -, рекли су Триведи и Масри у белешци.

- Из средњорочне перспективе, комбинација пезосвих макроекономских темеља које подржавају валуту и још увек високих приноса чине га атрактивним избором.

У односу на пезос, аналитичари Голдмана сугеришу да и ранд и рубља имају више простора за раст. Ранд виде као "дубоко подцењен", а рубља је смањила губитке у односу на распродају од пре годину дана.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)