ОТПУСТИЛИ ПОЛОВИНУ ЗАПОСЛЕНИХ: Туристичке агенције у Србији очекују да им држава помогне да опстану

Ј. Субин

28. 09. 2020. у 11:09

ОТПУСТИЛИ ПОЛОВИНУ ЗАПОСЛЕНИХ: Туристичке агенције у Србији очекују да им држава помогне да опстану

Фото З. Јовановић

У туристичким агенцијама, широм Србије досад је отпуштено око 50 одсто запослених. У неком наредном периоду, тај број би могао да буде и до 80 одсто.

Према речима Александра Сеничића, директора Националне асоцијације туристичких агенција, уколико држава намерава да им помогне, потребно је да то уради што пре.

- Кредити преко Развојне банке уопште се не реализују - истиче Сеничић. - Од 300 захтева туристичких агенција, тек је пет одобрено. Процедура је преспора.

Агенције су у никад горем положају, а поједине се суочавају и са тужбама. Од 370.000 туристичких аранжмана, колико је уплаћено до 15. марта ове године, због неоствареног путовања правду на суду потражило је 50 људи, како би им се новац, мимо Уредбе Владе Србије, вратио пре јануара 2022. Део тужби је одбачен, а неки чекају коначну пресуду.

С друге стране, како каже Сеничић, да држава није донела такву Уредбу, готово 90 одсто њих би могло да стави кључ у браву. То значи, да нико не би добио ни евро од онога што је уплатио, јер страни партнери тек онда не би морали да врате новац.

- Агенције да имају пара оне би тај новац вратиле - истиче Сеничић. - Нису агенције криве што Грчка не дозвољава нашим грађаним да путују. Авио-компаније су преживеле јер су добиле од држава велике кредите. Приватним компанијама то нико неће да да.

Да је и следећа летња или туристичка сезона, генерално, под знаком питања, говори и податак да је у ово време, претходних година, већ било резервација за наредно лето. У овом моменту, једва да има понека нова уплата за летовање и то у Турској или у Египту.

- Туристичке агенције имају додатни, велики проблем, јер осигуравајуће куће не желе да им издају полису за следећу годину - каже Сеничић. - Проблем је што имају велика дуговања према осигуравајућим кућама. Њихов изговор, који свакако није оправдан, јесте да нису имали посла. То није професионално понашање.

ДОМАЋИХ 25 ОДСТО ВИШЕ

ДЕВИЗНИ прилив од туризма у Србији за првих шест месеци ове године је износио 416 милиона евра, што је за 18 одсто мање него у истом периоду прошле године, када је био 1,43 милијарде евра, рекла је у недељу директор Туристичке организације Србије Марија Лабовић.

- У августу је, према прелиминарним резултатима, било за 25 одсто више домаћих туриста него у истом периоду прошле године - казала је Лабовићева. - На планинама је било за 64 одсто домаћих туриста више него лане, а у бањама за 30 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)