ВЕЛИКА И БРЗА ЗАРАДА: Срби су масовно садили аронију, али сада је дошло до потпуног обрта на тржишту

Б. ПУЗОВИЋ

28. 09. 2020. у 13:22

ВЕЛИКА И БРЗА ЗАРАДА: Срби су масовно садили аронију, али сада је дошло до потпуног обрта на тржишту

Фото приватна архива

Због ниске цене и неорганизованог откупа, у ваљевском крају последњих година није подигнут ниједан нови засад ароније, која је у овом делу Србије, пуну деценију, међу пољопривредницима била веома популарна због, како се сматрало, велике и брзе зараде.

Произвођачи овог воћа, које се сматра веома лековитим, због тога су принуђени да аронију прерађују, а у свежем стању продају је само они који имају мање плантаже.

Аронија се, истичу стручњаци, веома добро прилагодила условима ваљевског краја. Добро подноси ниске температуре, отпорна је на болести, у пуном роду даје више од 10 тона по хектару. Марко Марковић из Јовање гаји 700 садница ароније на 50 ари, годишње буде од четири до пет тона плода.

- Јесте аронија добра и лековита, али мало људи то цени - каже Марко Марковић. - Тренутно је за ово воће лоше тржиште, нема организованог откупа, али се сналазимо, аронију пласирамо преко друштвених мрежа, по неколико килограма. Више нам одговара да све количине продамо одједном, по нижој цени, али да новац добијемо одмах. Овако, ако неко купи 200 килограма за џем, или сок, морамо да чекамо да прода свој производ да бисмо аронију наплатили.

ПРОДАЈА СА КУЋНОГ ПРАГА

ИНТЕРЕСОВАЊА произвођача за подизање нових засада ароније практично нема, чак су у протеклим годинама и смањене површине под овим воћем - истиче Ђорђе Совиљ из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ваљево. - У ваљевском крају аронија се продаје на мало, са кућног прага, а произвођачи који имају већи род аронију прерађују у сокове, џемове, воћна вина, ликер, или плод лагерују у хладњаче и касније пласирају на тржиште.

Када су почели, каже Марковић, килограм ароније коштао је од 800 до 1.000, а сада свега од 150 до 200 динара.

- Да није проблем продаја, могли бисмо и са овом ценом да се уклопимо, јер нема великих улагања као на почетку, сем што платимо надницу берачима - додаје Марковић.

Иначе, када се аронија појавила у Србији, цена за килограм је ишла и до 2.500 динара. Данас, многи власници засада продају аронију и за стотинак динара, уколико купац жели сам да је бере. Прерада се највише исплати, јер литар чистог сока од ароније може да се наплати и 1.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)