ШПАРАЊЕ ДИНАРА ЈЕ САД НАЈИСПЛАТИВИЈЕ: На 100.000, динарски штедиша добио 39.500 динара (340 евра)

Б. Царановић

26. 09. 2020. у 10:00

ШПАРАЊЕ ДИНАРА ЈЕ САД НАЈИСПЛАТИВИЈЕ: На 100.000, динарски штедиша добио 39.500 динара (340 евра)

Фото Илустрација В. Н.

ШТЕДЊА у динарима је у последњих осам година повећана готово пет пута и половином ове године достигла је рекордних 85,5 милијарди динара!

У односу на 2012. житељи Србије сада штеде за 67,9 милијарди динара више. Резултати најновије анализе исплативости штедње урађене за период од јуна 2012. до јуна 2020. потврђују да је исплативије штедети у динарима него у еврима, и у дугом и у кратком року.

Док је динарски "штек" у односу на крај прошле године скочио за 7,4 одсто, а у односу на друго тромесечје 2019. године чак за 23,4 процента, раст девизне штедње је умеренији. За претходних осам година порастао је са 7,9 милијарди евра на 11 милијарди евра. У односу на крај прошле године, тај пораст је свега 1,8 одсто.

Ови подаци не чуде, јер је анализа показала да је исплативије штедети у динарима. Каматне стопе на динарску штедњу крећу се оријентационо око два одсто на период орочења од три месеца, до четири одсто када се новац орочава на три године, док номинална каматна стопа на девизну штедњу за кратке периоде једва прелази нулу.

Када је реч, на пример, о штедњи ороченој на годину дана, без занављања, у последњих осам година било је исплативије штедети у динарима у чак 98 одсто посматраних случајева.

СРБИ УШТЕДЕ 40 ЕВРА

ИСТРАЖИВАЊА су показала да у земљама средње и источне Европе највише штеде Аустријанци, 259 евра месечно, па Словенци са 111 евра и Чеси који у једном месецу просечно уштеде 105 евра. Хрвати су пети на тој листи са 63 евра, одмах иза Мађара који сваког месеца издвоје 65 евра. Румуни месечно штеде 57 евра, а Срби у просеку "са стране" оставе 40 евра.

Анализа је показала да би и у случају орочавања штедње на годину дана и њеним занављањем у периоду од осам година, на уложених 100.000 динара, у јуну 2020. године динарски штедиша би добио готово 39.500 динара, или око 340 евра више од штедише који би у истом периоду на штедњу положио евре у истој вредности.

Фото Илустрација В. Н.

- Штедише које су лане у јуну орочиле 100.000 динара по каматној стопи од 2,83 одсто, овог јуна добиле су око 2.600 динарa више од девизних штедиша, по каматној стопи од 0,60 одсто - податак је из Извештаја о динаризацији финансијског система Србије.

- У случају орочавања штедње на три месеца, динарска штедња је била исплативија од штедње у еврима у више од 86 одсто ситуација, док је код штедње орочене на две године, динарска штедња била исплативија од штедње у еврима у свим посматраним двогодишњим потпериодима орочења.

Како у НБС кажу, већа исплативост динарске штедње резултат је монетарне стабилности. Како кажу, упркос кризи изазваној вирусом корона, очувано је поверење грађана у домаћу валуту и сигурност домаћег финансијског система.

- То је резултат ниске и стабилне инфлације и релативно стабиланог курса динара према евру, виших каматних стопа на штедњу у динарима него на штедњу у еврима, повољнијег пореског третмана штедње у домаћој валути, као и свих благовремено донетих мера у периоду пандемије, које су допринеле очувању поверења грађана у домаћу валуту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)