НИСУ ТАЧНИ НАВОДИ О НБС: Централна банка никад није оспоравала право банака да наплате обраду кредита

Б. Ца.

25. 09. 2020. у 20:10

НИСУ ТАЧНИ НАВОДИ О НБС: Централна банка никад није оспоравала право банака да наплате обраду кредита

Фото. Н. Скендерија

НАРОДНА банка Србије је указала да су нетачне информације које се последњих дана појављивала у медијима о ставу НБС о незаконитости наплате трошкова обраде кредита.

Како кажу, такви наводи могу неосновано генерисати ризике који могу имати утицај на стабилност финансијског система. У Народној банци тврде да никада нису заузели став да банке немају право на накнаду обраде кредита!

Како у НБС кажу, Законом о заштити корисника финансијских услуга је прописано да уговор о кредиту мора да садржи врсту и висину свих накнада које падају на терет корисника кредита.

- Важно је указати на то да накнаде и трошкови у вези са реализацијом кредита - трошкови обраде, праћења и администрирања кредита, које банка наплаћује од корисника, улазе у обрачун ефективне каматне стопе и законска је обавеза банке да их јасно предочи кориснику у предуговорној фази - објашњавају у НБС. - Банке су дужне да ефективну каматну стопу обрачунавају на јединствен прописани начин ради поређења истоврсних понуда различитих банака. Оваквим поступањем обезбеђује се да корисник сагледа све обавезе и трошкове које би могао имати у случају доношења одлуке да уговор о кредиту закључи са банком.

Народна банка Србије је, како кажу, прописала обавезу за банке да кориснику пруже потпуне и јасне информације и одговарајућа објашњења о условима који се односе на уговор о кредиту, а које обухватају и информације о трошковима које корисник има у вези са кредитом, које банка, у границама прописа и добрих пословних обичаја и у складу са својом пословном политиком, утврђује за пружену услугу.

- Корисник, на основу информација предочених од банке одлучује да ли ће закључити уговор о кредиту с банком - објашњавају у НБС. - Подсећамо да је и Врховни касациони суд у вези с овим питањем, заузео став да "банка има право на наплату трошкова и накнада банкарских услуга, па одредба уговора о кредиту којом се корисник кредита обавезује да банци плати трошкове кредита није ништава под условом да понуда банке садржи јасне и недвосмислене податке о трошковима кредита.

ТРОШКОВИ

Трошкови обраде кредита и пуштања кредита, као и други трошкови које банка обрачунава могу бити исказани у процентуалном износу и наплаћују се само кроз обрачун ефективне каматне стопе - кажу у НБС. - Врховни касациони суд је овакав став заузео, између осталог, и тумачењем одредаба Одлуке о јединственом начину обрачуна и објављивања ефективне каматне стопе на депозите и кредите, која је ступила на снагу 01.10.2006. године, а којом су детаљно дефинисани трошкови у вези с одобравањем кредита и обавеза да се сви искажу кроз обрачун ефективне каматне стопе, о чему је суд дао детаљно тумачење у образложењу свог правног става.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Veki

26.09.2020. 08:44

izbori su zavrseni, sad mogu otvorenih karata da igraju, sad je narod nebitan. ono sto su rekli, nisu rekli. takva nam je drzava, i meni je predsednik opstine obecao put da odradi za nas 6 porodica, obecao da zaposli djaka generacije opstine, pa nema nista...to je bilo pred izbore, sad ko nas sisa. sto se tice moratorijuma, sad ce da nam uzmu duplo onih 100 eura sto su nam dali. vazno je da oni imaju a narod vise nije bitan, do sledecih izbora.