СТАКЛАРИ СУ ПРЕСУДИЛИ ДУГОВИ ЗА ГАС: Док је власник била компанија Србијагас није наплаћивала сама себи потрошени енергент

С. Б.

25. 09. 2020. у 13:00

СТАКЛАРИ СУ ПРЕСУДИЛИ ДУГОВИ ЗА ГАС: Док је власник била компанија Србијагас није наплаћивала сама себи потрошени енергент

Фото: Н. Фифић

ПРОБАЛИ су Чачани, па на кратак рок и успели. Покренула га је и сама фабрика, али га је затражио и "Србијагас". На крају је стечајни поступак над "Српском фабриком стакла" недавно покренут на захтев београдске фирме "Ремонтенерџи".

Уместо да поносно дочекује 74. рођендан, једини произвођач амбалажног стакла у Србији чека да се пријаве сви којима дугује и види хоће ли од распродаје његове имовине бити довољно за њихово намирење.

Параћинска фабрика је у последњих 14 година променила четири власника. Најпре ју је у приватизацији купио бугарски "Рубин", али како није испуњавао уговорене обавезе, уговор је раскинут 2009. године. Фабрику је преузео "Србијагас", који је новог купца, опет Бугаре, али овог пута окупљене у конзорцијум у коме је и контроверзни бизнисмен Цветан Василев, пронашао три године касније. Од Бугара је фирму 2015. преузео "ЦПР Импекс", који се бави продајом оружја и наоружања. Годинама послује оптерећена дуговима, пре свега према "Србијагасу", али и "Електропривреди" и Пореској управи.

ОПЕТ НА ПРИВРЕМЕНИМ ПОСЛОВИМА

ЗБОГ поновног одласка у стечај "Српске фабрике стакла" у Параћину по решењу Привредног суда у Крагујевцу, са близу 600 радника те фабрике раскинути су уговори о раду на одређено време, које су тек недавно добили, и сви су поново ангажовани по уговорима о привременим и повременим пословима, а годишњи одмори прекинути су свима који су их користили. За стечајног управника постављен је Саша Јовановић. У СФС производња се и даље одвија несметано, посла има, а обезбеђено је и тржиште, тако да у фабрици очекују да не буде проблема са исплатом зарада и сервисирањем текућих обавеза.З. Р.

- "Српску фабрику стакла" је уништио "Србијагас". Док је он управљао фабриком, није сам себи наплаћивао утрошени гас - објашњава Љубиша Несторовић, председник Гранског одбора хемије и неметала Савеза самосталних синдиката Србије. - Када су изашли из власништва, продали фабрику, активирали су своја потраживања. Скоро идентична ситуација десила се и "Азотари". Стаклара је некада имала 1.200 радника. Сада их ради 400. Они ће наставити производњу. Једини у земљи производе амбалажно стакло и до пре неколико месеци у залихама су имали робу вредну осам милиона евра.

Како објашњавају упућени, Бугарин Цветан Василев је током 2017. године покушао преко чачанске фирме "Ваксилијум Балкан", да отера параћинску фабрику у банкрот. Стечај је покренут, али га је на крају поништио Привредни апелациони суд.

- Привредни суд у Крагујевцу је прогласио стечај, отпустио раднике - објашњава Несторовић. - Ми смо се жалили Апелационом суду и он је стечај поништио, али није вратио на почетак. Остали су тада откази радницима, а фирма је остала у власничком вакууму. У Надзорном одбору су се нашли некадашњи власници, али они заправо у предстечајном поступку нису били власници. Тај вакуум је трајао све до сада и проглашења стечаја. Њих ће вероватно неко купити из стечаја и наставиће да раде ослобођени дугова.

Сама Српска фабрика стакла покренула је почетком прошле године стечај уз предат унапред припремљен план реорганизације. Како нису редовно сервисирали све обавезе, "Србијагас" је затражио стечај. У међувремену је уступио потраживања фрими "Ремонтенерџи", тако да је суд одбио њихов захтев, а прихватио предлог београдске фирме из јула ове године.

ДУГОВАЊА У МИЛИЈАРДАМА ДИНАРА

СТАКЛАРА је кроз УППР "Србијагасу" признала дуг од 487,6 милиона динара, у класи Д и још 75,6 милиона која су у класи А. У спорна потраживања су сврстали 3,6 милијарди динара, од којих је потврђена непуна милијарда одлуком Привредног суда у Новом Саду. "Србијагас" је, међутим, 7. фебруара ове године склопило уговор са "Ремонтенерџи" и успупио им потраживања. Тако је ова београдска фирма, нови поверилац, 16. јула предала још један захтев за покретање стечаја. "Србијагас" је на "Ремонтенерџи" пренела обезбеђено потраживање од 8,5 милиона евра и необезбеђено од 4,3 милијарде, које са каматама достиже 5,3 милијарде динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)