КОМПАНИЈА АСЕКО У СРБИЈИ НЕГИРА ТВРДЊЕ МАРИНИКЕ ТЕПИЋ: Не добијамо посао преко братске везе

Е. Р.

24. 09. 2020. у 14:12

КОМПАНИЈА АСЕКО У СРБИЈИ НЕГИРА ТВРДЊЕ МАРИНИКЕ ТЕПИЋ: Не добијамо посао преко братске везе

Фото Принтскрин

БОРД директора компаније "Асеко" у Србији је јуче поводом тврдње потпредседнице Странке слободе и правде Маринике Тепић о тој фирми најавио да ће "свој углед бранити пред свим надлежним институцијама".

Тепићева је новинарима показала документа којима се, како тврди, доказује да је фирма "Асеко" Игора Брнабића, рођеног брата премијерке Србије, за две године од њеног избора на ту функцију добила више од 40 милиона евра новца из државног буџета.

- Као компанија која свој пословни углед пажљиво гради, ослањајући се искључиво на задовољство својих клијената, свој углед од нетачних, злонамерних, паушалних оптужби бранићемо пред свим надлежним институцијама - наводи се у саопштењу ове фирме.

- Ову изјаву дајемо како бисмо заштитили компанију "Асеко СЕЕ", наше запослене и пословање од јавних оптужби којима смо сада изложени, а које нам наносе штету.

Та компанија је нагласила да се о њеном пословању износе неистине и поред чињенице да су јавно доступни сви подаци о њеном пословању са јавним сектором.

- У пословима и уговорима који су тема медијских навода, поред компаније "Асеко СЕЕ" учествује и двоцифрен број конзорционих партнера, што је, такође, и јавно доступан податак - додају из компаније "Асеко". - Групација Asseco South Eastern Europe, у чијем је власништву компанија Asseco СЕЕ у Србији, део је "Асеко групе" која послује у више од 55 земаља, сa више од 27.000 запослених, чије су чланице излистане на берзама у Варшави и Тел Авиву и на америчкој NASDAQ Global Markets.

СПОРНА И КАНЦЕЛАРИЈА

МАРИНИКА Тепић је додала да је након постављења Ане Брнабић за премијерку у јуну 2017, већ следећег месеца убрзано отворена Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, која по закону директно одговара њој. Како каже, та канцеларија је 15. новембра 2017. године фирми рођеног брата премијерке доделила уговор од 180 милиона динара.

У саопштењу стоји и да у Србији и региону послују 30 година и имају готово 700 запослених, баве се иновацијама у ИТ сектору, развојем решења у области дигиталног банкарства, решењима за сектор телекомуникација, енергетике, комуналних услуга и јавни сектор.

- Више од деценије послујемо с јавним сектором и имамо успешну сарадњу са више од 20 институција. Реч је о јавним процесима у којима могу да учествују све заинтересоване стране и за које постоје надлежне институције и регулатори који се баве овим питањима, што потврђује да смо све пројекте добили на основу стручности и резултата које постижемо као једна од највећих ИТ компанија у Европи - наводи се у компанији.

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић је након обраћања новинарима испред зграде Републичког јавног тужилаштва у Београду наводни доказни материјал предала тој институцији, који, како је рекла, показују пословање фирме "Асеко" Игора Брнабића са државним фирмама и институцијама.

Јовановић: Нема сукоба интереса

ДИРЕКТОР владине Канцеларије за ИТ Михајло Јовановић  (на слици) оповргао је јуче тврдње потпредседнице ССП Маринике Тепић и истакао да је компанија "Асеко" на тендеру за израду централног регистра становништва дала најбољу понуду и да у том случају нема сукоба интереса. Јовановић је на конференцији за новинаре рекао да је Канцеларија за ИТ спровела више од 90 поступака јавних набавки, да је све транспарентно и објављено на њиховом сајту.

Фото Танјуг

- Од тих 90 уговора само тај један је са компанијом "Асеко" - рекао је Јовановић. - Када смо отворили понуду на тендеру за централни регистар становништва, добили смо информацију да имамо само две исправне понуде и да је најповољнију дала компанија "Асеко", при чему је цена била једини критеријум". Пошто је знао да је у тој европској фирми један од директора брат премијерке, Игор Брнабић, контактирали су Управу за јавне набавке од које је 14. новембра 2019. затражено да се изјасне да ли може са компанијом "Асеко" да се закључи уговор. Управа је констатовала да је Канцеларија за ИТ самостални државни орган, да представница владе није предстаник тог органа, као и да њен брат нема утицаја на доношење одлука у конкретном поступку, те да самим тим нема места примени одредби закона које уређују материју сукоба интереса.

Потпредседник ГО СНС Марко Ђурић изјавио је јуче да су напади на чланове породице политичких неистомишљеника постали заштитни знак дела српске опозиције, и да то сведочи о њиховој очајничкој потреби да у друштву створе атмосферу сукоба и линча.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)