КОРПЕ ПЕРУ, КАД СЕ СЕТЕ: Купци се жале на лоше хигијенске услове у у трговинском ланцу Аман

Е. П. К.

24. 09. 2020. у 19:08

КОРПЕ ПЕРУ, КАД СЕ СЕТЕ: Купци се жале на лоше хигијенске услове у у трговинском ланцу Аман

Фото Илустрација В. Н.

ИСТРАЖИВАЊА показују да су на списку најпрљавијих предмета који су препуни микроорганизама - корпе и колица за ношење робе у трговинама.

Ова тема посебно је актуелна последњих месеци, када сви стручњаци апелују на појачане хигијенске мере због вируса корона. Онда и не чуди што се нашој редакцији последњих недеља јавило неколико купаца који су приметили да су корпе у радњама трговинског ланца "Аман" прљаве. Потрошачи тврде да су флеке од јогурта, мрље од хране, воћа, поврћа, папири и кесе, уобичајена слика која се може видети на овим предметима у које потрошачи стављају купљене намирнице.

Лекари упозоравају да је због великог броја људи који користе корпе у продавницама, њихово одржавање веома важно, а нарочито у време епидемије.

- Увек стављам рукавице када одлазим у радњу, али видим да већина купаца то не ради. Пратим какво је стање у продавници у Миријеву и видим да данима не бришу корпе - каже читатељка И. М. - Не само да се у њима могу наћи трагови просутих намирница, мрве, рачуни, већ су неретко и лепљиве од просутог сока или неке друге течности. Често се дешава да су у њима и флеке од просутог и осушеног јогурта. То је стварно недопустиво. Очекивано је да, макар сада када је опрез важан, појачају хигијенске мере!

Пријаве на мејл

ПРИЈАВЕ нехигијене у објектима под санитарним надзором се могу доставити путем Контакт-центра републичких инспекција Владе Србије и на мејл адресу Одељења санитарне инспекције sanitarna.odeljenje@zdravlje.gov.rs.

Санитарна инспекција у актуелној епидемиолошкој ситуацији обавља редовне и ванредне теренске надзоре у објектима под санитарним надзором између осталог и у објектима за промет хране и ванредне теренске надзоре у заједничким акцијама са инспекцијама других министарстава и локалне самоуправе.

План надзора сачињен је на основу процене ризика за објекте под санитарним надзором за сваку врсту делатности. У ванредној ситуацији, као што је актуелна, надзор се обавља према приоритетима у складу са процењеним степеном ризика.

Како каже, чак се и на колицима, која су од метала, види да нису пребрисана недељама, па су на деловима који су пластични и црвене боје упадљиве масне црне флеке од прљавих прстију. Да се очигледно корпе у маркетима, које свакодневно иду од руке до руке, ретко перу, сматра и житељка Новог Београда Вања М.

- Посебно ми смета тај однос који се нама купцима, уласком у продавнице сервира: "Ово је радња са нижим ценама, повољнијом робом, па се зато толерише неуредност" - сматра ова читатељка нашег листа. - Искрено, управо због прљавих корпи, често иструлелог воћа на рафовима, неуредних полица, избегавам продавницу овог ланца, иако ми је најближе згради у којој живим. Чак и када знам да ћу у "Аману" да купим робу по нижој цени него у осталим трговинама, често га заобиђем, пре свега због лоше хигијене.

Фото Илустрација В. Н.

Упркос Уредби о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид 19, која предвиђа појачану хигијену у продавницама и акценат ставља управо на чистоћу свега што долази у додир са рукама, многи трговци се о овај савет оглушују!

"АМАН": ЧИСТИМО СВАКОГ ДАНА

У ТРГОВИНСКОМ ланцу "Аман" тврде да максимално посвећују пажњу хигијени у продавницама.

- Ради се чишћење целих објеката сваког дана, па самим тим и ствари у објекту - каже Немања Петровић из "Амана".

- То је потребно поновити сваки пут када се види да је дошло до неког прљања било чега у малопродајном објекту и око њега. То радимо поготово данас, када имамо заједничку борбу против вируса корона. У сарадњи са надлежним установама, помоћу њихових савета, усвојили смо мере заштите у случају ванредног стања услед епидемије, која постоји већ дуже време и чије се поштовање строго контролише.

У Санитарној инспекцији Министарства здравља кажу да, по Закону о санитарном надзору, њихови инспектори контролишу опште санитарне услове и хигијенско стање у објектима за промет хране и предмета опште употребе. Током августа, обављена су 1.254 инспекцијска надзора у овим објектима. Донето је 243 решења за отклањање утврђених неправилности и поднето 17 захтева прекршајним судовима за покретање прекршајног поступка.

- Обавезно је одржавање хигијене просторија, уређаја, опреме, намештаја, прибора наменских превозних средстава, хигијене радне одеће и обуће запослених, као и предузимање других хигијенских и противепидемијских мера у циљу заштите становништва од заразних болести, а у складу са актуелном ситуацијом у складу са својим планом спровођења добре хигијенске праксе - кажу у ресорном министарству.

- То важи за просторије, постројења, уређаје, прибор и опрему, којој припадају и корпе.

Фото Илустрација В. Н.

Фото Илустрација В. Н.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Alex

25.09.2020. 00:39

U Aman prodavnicama nisu prljave samo korpe, sve je prljavo, zamazano i ulepljeno. Na odeljenje delikatesa dodju iz magacina i neopranim rukama hvataju i seku subomesnato. Niko ne ume tanko i lepo da isece. Taj direktor obmanjuje javnost ako tvrdi da peru svakog dana. Izgleda radnja kao da nikad ne peru nista.

Junik

25.09.2020. 07:35

Mi koji stalno koristimo usluge trgovine Amana svedoci smo da je mnogo i drugih profesionalnih manjkavosti u ovim radnjama. Kao jednaod mnogih je da je na rafovima jedna cenadok je na sifri koju izcitava kasa druga cena sto mnogi stariji sugradjani ne primeta i misljanja su da je roba jeftinija a ustvari je skuplja od drugih ponudjaca. Prljavo po svim delovima radnje od podova, rafova, korpi i kolica. Iz licnog razgovora sa ljudima u Becmenu je naj uredjeniji Aman dok su drugi aman zaman.