САСТАНАК СА АМЕРИЧКОМ ДЕЛЕГАЦИЈОМ: Гувернер НБС са представницима ДФЦ

Б. Ца.

23. 09. 2020. у 15:43

САСТАНАК СА АМЕРИЧКОМ ДЕЛЕГАЦИЈОМ: Гувернер НБС са представницима ДФЦ

Фото З. Јовановић

ГУВЕРНЕР Народне банке Србије Јоргованка Табаковић састала се данас с представницима америчке делегације, коју су чинили високи представници Међународне развојне финансијске корпорације САД - U.S. International Development Finance Corporation - DFC, Извозно-увозне банке САД - Export-Import Bank of the United States - EXIM, будући шеф канцеларије DFC-a у Београду као и представници Амбасаде САД у Србији.

Посета високих представника из САД наставак је сарадње трасиране недавним састанком у Вашингтону председника Републике Србије Александра Вучића и председника САД Доналда Трампа.

Према речима гувернера циљ САД је јачање регионалне сарадње на овим просторима, а председник Александар Вучић креатор је идеје "Мини Шенгена" и предлагач идеја које значе економски и друштвени развој на првом месту Србије, али и региона.

- Током пролећних и јесењих заседања ММФ-а и Светске банке имам прилику да видим где се Србија налази на глобалној инвестиционој мапи, а интересовање огромног броја инвеститора говори да смо у самом врху - рекла је гувернер Јоргованка Табаковић. - Веру у перспективе Србије потврђују и приливи страних директних инвестиција у Србију, који прелазе 8 одсто бруто домаћег производа и чине око 60 одсто укупних прилива на Западни Балкан.

Представници америчке делегације су оценили да је рад и допринос Народне банке Србије изузетно важан за успех Србије, а чињеница да је динар остао стабилан и током пандемије недвосмислено говори о резултатима.

- И раст кредитног рејтинга Србије говори јасно о резултатима нашег рада - кажу у НБС. - Представници америчке делегације истакли су и да је председник САД Доналд Трамп изузетно посвећен томе да се споразум реализује на најбољи могући начин и да нова економска сарадња буде таква да донесе што више нових радних места. У претходном периоду имали су прилику да се састану и са представницима приватног сектора у Србији коме је НБС пружила сигурност за дугорочно пословање, стабилност домаће валуте, ниска и предвидиву инфлацију. Посебно им је значила брза и ефикасна реакција током пандемије вируса корона.

Током састанка представници америчке делегације говорили су детаљније о политици DFC-a, облицима присуства на тржишту, посвећености тржиштима и локалним компанијама. Рад EXIM банке комплементаран је раду DFC-а и оне могу радити заједно на различитим дугорочним пројектима који јачају везе између региона и економија.

- Закључено је да је кључни задатак развој и да у мери у којој се у Србији омогући јачање инфраструктуре, јачање привреде, а посебно отварање нових радних места, бићемо успешнији на овом заједничком задатку - кажу у НБС. - Централна банка која успешно чува стабилност - монетарну и финансијску, јесте један од веома важних ослонаца на том путу.

ИНВЕСТИЦИОНА КЛИМА

Подсећања ради, почетком овог месеца, и амерички Стејт департмент објавио је извештај о условима пословања и инвестиционој клими за 2020. годину за више од 170 земаља и тржишта, укључујући и Србију. За Србију се у том извештају констатује да је инвестициона клима поправљена у претходних неколико година, чему су допринеле пре свега предузете макроекономске реформе, ојачана финансијска стабилност, повећана фискална дисциплина и напредак у процесу приступања Европској унији.

ПОДСТИЦАЈ

- У погледу мера и активности које су из домена НБС, наводи се оцена ММФ-а да је отпорност финансијског сектора Србије на ризике у претходном периоду појачана - кажу у НБС.

- Остварен је изузетан напредак системским решавањем питања проблематичних кредита, услови кредитирања у Србији су повољнији, поверење у банкарски систем је очувано, што се види и кроз раст штедње становништва. Даје се и оцена Ј.P. Morgan-a да је српски динар једна од две најреалније вредноване валуте од 25 посматраних валута земаља у развоју, а на основу анализе коју су објавили у децембру 2019. године.

Како у НБС кажу, у извештају се констатује и да је Влада Републике Србије у 2018. години успешно завршила трогодишњи стендбај аранжман с ММФ-ом, као и да је знатно премашила фискалне циљеве дефинисане овим аранжманом. И додају да амерички инвеститори позитивно оцењују Србију, посебно њен стратешки положај, образовану радну снагу, одлично познавање енглеског језика, инвестиционе подстицаје и споразуме о слободној трговини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)