ХОТЕЛЕ ПЛАТИЛИ, ПА ИМ ЗАБРАНИЛИ: Све више грађана Србије покреће тужбе против хотелијера широм Европе

В. Илић

23. 09. 2020. у 15:01

ХОТЕЛЕ ПЛАТИЛИ, ПА ИМ ЗАБРАНИЛИ: Све више грађана Србије покреће тужбе против хотелијера широм Европе

Depositphotos

ВИШЕ десетина преварених грађана тужиће хотелијере у европским престоницама, пошто им не враћају новац од унапред плаћеног смештаја, који су резервисали пре почетка епидемије корона вируса.

Неки од њих, након што због затварања граница нису могли да отпутују у жељене дестинације, више пута су покушавали да ступе у контакт са власницима апартмана и соба, али безуспешно, па су решили да помоћ потраже путем суда и већ су ангажовали адвокате. 

Чачанин Р. И. (60) је још у јануару резервисао и платио апартман у Будимпешти посредством “букинга”, а тамо је требало да са породицом отпутује у јулу. 

- Требало је да идемо на концерт групе Аеросмитх који је у Будимпешти био заказан за 23. јул. Чим су карте пуштене у продају електронски сам платио и смештај и улазнице. Због новонастале епидемиолошке ситуације концерт је отказан. Међутим, то није био разлог да са породицом не проведем продужени викенд у Мађарској, али ни то у том периоду није било могуће, пошто су границе биле затворене – казао нам је преварени Чачанин.  

Одмах након сазнања да неће моћи да путује, он се обратио мејлом власнику смештаја, као и надлежнима на “букингу”, који су одмах део новца који је припао њима као посреднику вратили. Међутим, станодавац никада није одговорио ни на један мејл, нити на телефонске позиве. 

- Не преостаје ми други избор него да свој новац добијем путем суда – закључио је Р. И. 

Према нашим сазнањима, адвокатима широм Србије последњих дана јављају се људи који су преварени на исти начин као ојађени Чачанин. Да наплате своја потраживања је, истичу адвокати, могуће, али је тај пут, по њиховој оцени, веома тежак. 

- У сваком од ових случајева је неопходно потражити правну помоћ код адвоката из одређене државе, у случају Чачанина, рецимо, Мађарске. Грађани треба да прибаве доказ да су смештај платили, наравно, потребно је да имају и акт по ком је излазак или улазак у одређену државу био онемогућен. Након давања пуномоћја адвокату, клијент не мора да одлази на рочишта у иностранство. Ми клијенте упућујемо на своје иностране колеге које познајемо, а грађани се о адвокатима у иностранству могу информисати и у Адвокатским коморама пограничних градова Србије. Треба нагласити да је за решавање оваквих спорова надлежан искључиво суд оне државе у којој се непокретност налази, исто важи и за право које се примењује – објаснио је београдски адвокат Немања Ињац, наглашавајући, да су одређене земље, попут Грчке донеле посебне прописе којима омогућавају хотелијерима, власницима приватних кућа и осталих врста смештаја, да примљени новац не морају да врате до 2022. године, уколико се до тада услуга смештаја не искористи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Nenad

24.09.2020. 09:22

Treba da tuže naše turističke agencije, od kojih su mnoge sumnjivog profila. Obavezno treba podneti i krivične prijave. Sa stranim hotelijerima račune treba da raščiste agencije, a ne prevareni gradjani!

Srki

25.09.2020. 09:12

@Nenad - Prijatelju, ne možeš nikog da tužiš jer postoji uredba, i kod nas i u EU, da agencije mogu da ponude ili zamensko putovanje ili da novac vrate tek u januaru 2022. godine. Razlika je samo što u EU za uplaćeni novac mora da garantuje država, a kod nas garantuje samo agencija. Ako agencija proglasi stečaj od para nema ništa. Osiguranje kojim su agencije pokrivene (do 400.000 eur) je nedovoljno da pokrije desetine, pa i stotine miliona eura, koliko agencije duguju građanima.

Srki

25.09.2020. 09:04

Samo da podsetim, država Srbija je donela uredbu po kojoj turističke agencije nisu dužne da vrate pare građanima sve do januara 2022. godine. Ovako je omogućeno da naš novac neko vrti bez ikakvih obaveza a onda kad se približi januar 2020. može da proglasi bankrot i para više nema. Navodno, agencije po denešenoj uredbi moraju biti osigurane, ali znajte da je u pitanju cifra do 400.000 EURa. Dakle, nije osiguran vaš aranžman nego agencija. Pomenuta cifra je toliko smešna da ne bi pokrila ni stotinak uplaćenih aranžmana, a u pitanju su desetine miliona eura koje neko duguje građanima. Evropska unija je inače donela sličnu uredbu, ali kod njih garant uplaćenih putovanja mora biti država, pa ako agencija ode pod stečaj država vraća pare. Ali kod nas to nije slučaj i nadam se da nije na pomolu nova velika pljačka građana.