СТАКЛАРА У СТЕЧАЈУ: Привредни суд отворио поступак над параћинском фабриком

С. Б.

23. 09. 2020. у 08:50

ПРИВРЕДНИ суд у Крагујевцу отворио је стечајни поступак над Српском фабриком стакла због трајне неспособности плаћања.

СТАКЛАРА У СТЕЧАЈУ: Привредни суд отворио поступак над параћинском фабриком

Фото Н. Фифић

Рачуни ове фабрике у блокади су од марта 2018. године. Прво поверилачко рочиште заказано је за 22. октобар, а за стечајног управника одређен је Саша Јовановић из Параћина. Суд је позвао повериоце да пријаве своја обезбеђења и необезбеђена потраживања у року од 60 дана.

Фото архива В. Н.

СФС је у банкрот покушала да отера чачанска фирма "Вексилум Балкан", крајем 2018. године. У фебруару наредне захтев за покретање стечаја поднела је сама стаклара, али је уз њега приложила унапред припремљен план реорганизације. Како нису испоштовали динамику исплате дугова, стечај је септембра прошле године затражио "Србијагас". То је на крају пошло за руком београдској фирми "Ремонтенерџи", којој је ово јавно предузеће уступило потраживања.

ПРОИЗВОДЕ СТРУЈУ

ПРЕДУЗЕЋЕ "Ремонтенерџи" основано је 2016. године. Основна делатност им је, како пише на интернет презентацији, производња електричне енергије. Још стоји да су настали из породичне фирме "Д-компани", која послује од 1994. године, како би проширили пословање.

"Србијагас" је захтев за стечај правдао чињеницом да је стаклара УППР-ом признала да им дугује 487,6 милиона динара, у класи Д дуговања и још 75,6 милиона која су у класи А. У спорна потраживања су сврстали 3,6 милијарди динара, од којих је потврђена непуна милијарда одлуком Привредног суда у Новом Саду. Од краја 2018. године, како је тврдио "Србијагас", стаклара је била дужна да им враћа сваког месеца по 55 милиона динара, што нису успели. "Србијагас" је, међутим, 7. фебруара ове године склопио уговор са "Ремонтенерџи" и успупио им потраживања. Тако је ова београдска фирма, нови поверилац, 16. јула предала још један захтев за покретање стечаја. "Србијагас" је "Ремонтенерџи" пренела обезбеђено потраживање од 8,5 милиона евра и необезбеђено од 4,3 милијарде динара, које са каматама и трошковима достиже 5,3 милијарди динара.

Сама Српска фабрика стакла повукла је 28. јула предлог за покретање стечајног поступка са унапред припремљеним планом реорганизације. Тек тада су се стекли услови да суд разматра увођење стечаја. Тако је Привредни суд у Крагујевцу почетком августа одбацио захтев "Србијагаса", јер је он, у међувремену, уступио своја потраживања, али је по захтеву новог повериоца "Ремонтенерџи" покренуо претходни стечајни поступак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)