У АЛЕКСАНДРОВЦУ КОД НЕГОТИНА ПОНОВО АФРИЧКА КУГА СВИЊА: Болест кочи извоз

Ј. Субин

23. 09. 2020. у 09:51

У АЛЕКСАНДРОВЦУ КОД НЕГОТИНА ПОНОВО АФРИЧКА КУГА СВИЊА: Болест кочи извоз

Фото АП

СРБИЈА се још није решила заразне и опасне болести - афричке куге свиња.

Последњи у низу случајева био је у селу Александровац, код Неготина, које је Управа за ветерину прогласила заразним подручјем. Болест је откривена током редовне контроле на ову болест, код четири свиње у три газдинства. Ветеринари су животиње еутаназирали.

НАДОКНАДА

Пољопривредници добијају новац за сваку еутаназирану свињу по 35.000 динара, било да је била заражена или је превентивно убијена.

У овом подручју нема фарми, већ је већина животиња у малим газдинствима, са ниским биосигурносним мерама. Емина Милакара, директорка Управе за ветерину, каже да је реч о појединачном случају, а како је граница са Бугарском близу, није ни чудо што је откривено ту. Бугарска и Румунија су тренутно нека од највећих жаришта ове болести.

- Када је реч о извозу, у току су преговори са Црном Гором, да добијемо дозволу, док је трговина опет успостављена, пре неколико месеци са БиХ и Северном Македонијом - испричала нам је Милакара. - Србија дозвољава увоз из свих држава региона, док из Немачке тренутно не може, јер су утврдили заражену зону и чека се да до краја месеца изађу са свим мерама.

Да је дозвољен извоз свињског меса само у земље ЦЕФТА потврдио нам је и Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије. За Кину треба да урадимо регионализацију, јер имамо жариште, па да се зна одакле може да иде месо у извоз. Кина је због афричке куге уништила више од 400 милиона ових животиња, па има велику потребу за увозом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)