БАНКЕ БЛОКИРАЈУ СРПСКЕ СУДОВЕ: Десетине хиљада тужби због трошкова обраде кредита

Б. Ца.

22. 09. 2020. у 14:37

БАНКЕ БЛОКИРАЈУ СРПСКЕ СУДОВЕ: Десетине хиљада тужби због трошкова обраде кредита

Фото: Танјуг

ОСНОВНИ судови у Србији у последње три године блокирани су десетинама хиљада тужби грађана против банака, којима се тражи поништавање одредби уговора о кредитима на основу којих су банке наплаћивале "трошкове обраде кредита".

На ово је данас указало Удружење судија и тужилаца УСТ и позвало Владу да учествује у решавању овог питања на брз и погодан начин, јер судови због затрпаности предметима не могу да их решавају.

Парнична одељења основних судова који поступају у првом степену су ове године утростручили месечни прилив предмета, па тако судија који поступа у овој материји дневно прими и по више десетина тужби са овим тужбеним захтевом.

Ово струковно удружење очекује да Влада Србије као и код проблема за задуживањем у швајцарцима, оформи радну групу са представницима надлежних министарстава, Народне банке Србије, пословних банка и судија, која би се пронашао модел за што ефикасније превазилажење ове ситуације.

Како УСТ наводе, у овим споровима између грађана и банака, банке споре правни основ и правно схватање банака нема упориште у домаћим прописима. Додају да би овај проблем ускоро могао да погађа и државу јер ће као последица овог несавладивог стања произаћи захтеви за заштиту права на суђење у разумном року, који ће бити праћени огромним трошковима које ће плаћати држава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Nebojša

22.09.2020. 15:09

Ne razumem, ako je potpuno izvesno da su banke duzne pare, zasto NBS nije napravila uredbu ili naredbu kojom bi obavezala banke da u periodu od 12 meseci svima izmire obaveze tj vrate novac sa pripadajucom kamatom. Ovako zbog toga dovodimo pravosudni sistem u kolaps bez ikakve potrebe i molim NBS i guvernera dr Jorgovanku Tabakovic da spreci kolaps sistema i da izda naredbu bankama da bez izuzetka svim fizickim i pravnim licima vrate novac koji su vise zaracunali sa pripadajucom kamatom

Raso

24.09.2020. 09:00

@Nebojša - Небојша, то би тако требало и било у нормалној држави. Ко не поступи добио бо казну па и изгубио дозволу за рад. А овде је још Динкић нашим банкама забранио рад и оне као правна лица још постоје али им је забрањен рад. Тако је било и за кредите у ЦХФ. Уместо да банке буду кажњене за непоштено пословање цео народ плаћа њихову пљачку и похлепу појединаца који су узели такве кредите! Укинули су и СДК која је надзирала платни промет и сада је потпуни хаос и лоповлук.