УПРАВА ЗА ТРЕЗОР УПЛАТИЛА ПОМОЋ: По раднику на рачуне легло 36.440 ДИНАРА

С. Б.

22. 09. 2020. у 07:00

УПРАВА ЗА ТРЕЗОР УПЛАТИЛА ПОМОЋ: По раднику на рачуне легло 36.440 ДИНАРА

Фото Танјуг

ПОЧЕТНИЦИ у бизнису јуче су добили помоћ државе. Они досад нису примили буџетске дотације за плате, па им је јуче исплаћено 36.440 динара по раднику.

У другом кругу помоћи укључене су и тек основане фирме и радње, па су и припала два износа у висини 60 одсто минималне зараде.

Управа за трезор Министарства финансија почела је ујутру да исплаћује овај износ за 16.544 запослених у 10.289 привредних субјеката.

- Укупно смо у ту сврху издвојили 596 милиона динара, а новац би у току дана требало да буде на наменским рачунима свих привредних субјеката - рекао је министар финансија Синиша Мали. - Желели смо да у овај други пакет укључимо и новооснована предузећа и да им на тај начин дамо подстрек за даље пословање. Добар је сигнал што су се предузећа оснивала и у време кризе, јер то значи да верују у државу и у пословно окружење, али и да су сигурно прилагодили своје нове бизнисе новонасталим околностима.

УСКОРО НОВАЦ ХОТЕЛИЈЕРИМА

ПОЧЕТКОМ октобра биће уплаћен новац хотелијерима, а у оквиру секторских мера које је Влада претходно донела. Како је рекао министар Синиша Мали, у ту сврху је издвојено 1,46 милијарде динара, а градски хотели ће добити 350 евра за сваки лежај и 150 евра за сваку собу.

Министар је додао да ће новац добити запослени у 8.141 предузећу која су основана у периоду од 15. марта до 20. јула ове године, као и запослени у 2.148 осталих привредних субјеката који нису новоосновани, али који раније нису користили мере помоћи. У новооснованим предузећима уплату ће добити 11.074 запослених, а у осталим предузећима њих 5.470.

- Ово је пети месец да уплаћујемо минималну зараду за запослене у привредним субјектима - истакао је Мали. - То је део пакета економских мера од око 5,8 милијарди евра, што чини 12,5 одсто нашег БДП-а. Овако обиман пакет, у односу на величину своје економије, нису имале ни много богатије земље од нас. Успели смо да задржимо пуну запосленост.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)