ЗВАНИЧНИ ПОДАЦИ: Колико грађани Србије причају фиксним телефоном

В.Н.

21. 09. 2020. у 12:20

ЗВАНИЧНИ ПОДАЦИ: Колико грађани Србије причају фиксним телефоном

Фото архива

ГРАЂАНИ Србије су у другом кварталу ове године разговарали мобилним телефоном у просеку 7,4 минута дневно и 3,9 минута фиксним телефоном, показује извештај РАТЕЛ о тржишту електронских комуникација.

Број претплатника у фиксној телефонији у другом кварталу се није променио у односу на претходни, док је остварени саобраћај био у благом порасту.

Око 2,42 милиона претплатника фиксне телефоније причало је око 860 милиона минута, а претплатник фиксне телефоније у просеку је разговарао 3,9 минута дневно.

Није се променила ни структура претплатника, па су и у другом кварталу 88 одсто претплатника чинила физичка лица, односно приватни корисници. Они су највише разговарали са претплатницима у земљи, а удео тих разговора у укупном саобраћају износио је 95 одсто.

ИНТЕРНЕТ

ЗАНИМЉИВО је да је у другом кварталу повећана количина пренетих података преко мобилне мреже и износила је 109,5 милиона гигабајта. То значи да је корисник мобилног широкопојасног приступа дневно у просеку трошио око 199 мегабајта, односно око шест гигабајта месечно.

Са фиксних телефона најчешће су позивани претплатници фиксне мреже.

Када је реч о мобилној телефонији, у другом тромесечју ове године око 8,1 милион активних корисника услуга мобилне мреже разговарало је око 5,5 милијарди минута у домаћем и међународном саобраћају и послало око 1,2 милијарде СМС порука.

Мобилни корисници су у просеку дневно разговарали по 7,4 минута и слали по 1,6 СМС порука. У том периоду је забележен пад броја активних корисника и то за готово три одсто у односу на прво овогодишње тромесечје.

Са мобилних телефона, најчешће су позивали бројеве у истој мобилној мрежи у којој су и они.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

drLaki

21.09.2020. 19:19

Kako da se smanji broj pretplatnika fiksne, kada je Telekom vezao internet i TV sa fiksnim. Pa ko nije u mogucnosti da koristi nekog drugog provajedera, ne mora ni da koristi fiksni, ali mora da ga placa. PS: Ljudi bi radije uzeli vece brzine interneta (skuplji box) , a da ne placaju fiksni.