Ево колико година треба да радите да бисте купили стан у Србији

С. Б.

21. 09. 2020. у 10:00

Ево колико година треба да радите да бисте купили стан у Србији

Фото Танјуг

ГРАЂАНИМА Србије, који би да купе нови стан, ако је веровати укрштеним статистичким подацима, сада је право време.

Однос цена некретнина и просечне плате у Србији у првом полугођу најбољи је у последње две деценије. Додуше, то не значи да је добар. Напротив, за куповину 60 квадрата у новоградњи, по званично просечној цени у Србији, потребно је чак 14,1 година рада који је плаћен просечном платом. Под условом да на стан иде читава зарада.

АТРАКТИВНИ ТУРИСТИЧКИ ЦЕНТРИ

ТУРИСТИЧКИ центри у Србији постали су посебно атрактивни током пандемије.

- У Врњачкој Бањи, на пример, цена станова у последњих годину и по дана забележила је пад од два одсто, док је просечна нето зарада у истом периоду порасла за 16 процената - каже Александар Радивојевић. - То ће утицати на раст тражње за становима. Ако се томе дода и повећана спољна тражња за становима у бањским местима услед промене перцепција и потреба купаца током трајања пандемије, на примеру Врњачке Бање можемо очекивати раст цена некретнина у будућности.

Иако нимало занемарљив део радног века ваља одвојити за нову некретнину у Србији, пре само деценију за исту ствар требало је радити чак 20,4 године, упозоравају у Фондацији за развој економске науке Економског факултета у Београду. Иначе, просечна цена квадрата у Србији је 166.764 динара, а јунска зарада је износила 59.740 динара.

- Наравно, ови подаци одступају по градовима, па је тако у Београду потребно 15,5 година, Врњачкој Бањи 13,8, Новом Пазару 11,5, Ужицу, Крагујевцу Чачку и Новом Саду нешто више од десет година - објашњава Александар Радивојевић, сарадник ФРЕН. - Разлог за пад потребних година, према овом индикатору, налази се у расту просечне плате изнад раста просечне цене станова. Тако је просечна нето зарада у градским насељима Београда, у последњих годину и по дана, порасла за 21 одсто. У Новом Саду за 22 одсто, Крагујевцу, Краљеву, Вршцу, Суботици, Чачку и Ужицу за 17 одсто. У истом периоду просечне цене станова у поменутим градовима махом су бележиле једноцифрен процентни раст, негде стагнирале, док је у Вршцу чак забележен пад од осам одсто.

ПОБОЉШАЊЕ Некада смо за 60 квадрата морали да радимо две деценије, Фото З. Јовановић

Чињеница да званична просечна плата напредује овим темпом не улива наду да ће цене квадрата падати. Значајнији пад цена, кажу аналитичари, не треба очекивати чак ни у условима кризе изазване пандемијом.

- Додатно, услови на тржишту стамбених кредита тренутно су веома повољни, а дошло је и до смањења обавезног учешћа у стамбеним кредитима код одређених банака - истиче Радивојевић. - Број издатих грађевинских дозвола за изградњу нових станова у јулу 2020. године био је за 35 одсто мањи него у јулу 2019. године. И ако дође до даљег смањивања изградње станова, уз повољне кредите и раст нето зарада, тржиште ће неминовно реаговати растом цена станова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

veki

21.09.2020. 10:19

Statistika naša dika, što naumi to naslika. Prosečna palta u Srbiji u privredi je oko 35.000,00 din u neprivredi oko 70.000, 00 din. Koliko je radniku u privredi potrebno da kupi stan, pod uslovom da 20 godina ništa ne jede i ne reprodukuje se? Ako date odgovor da li čovek može da ne jede, dobićete odgovor za kolko godina će kupiti stan. Nikad, jer će da umre od gladi.