ОГРОМАН УСПЕХ: Србија 10. у Европи и 14. у свету по сигурности инвестирања у некретнине, испред САД, Немачке, Француске и Велике Британије

Новости онлине

19. 09. 2020. у 20:17

ОГРОМАН УСПЕХ: Србија 10. у Европи и 14. у свету по сигурности инвестирања у некретнине, испред САД, Немачке, Француске и Велике Британије

Дом Народне скупштине / Фото Лична архива

Србија је заузела високо десето место у Европи, а четрнаесто у свету када је у питању сигурност власништва показује „Глобални индекс сигурности власништва над непокретностима“ према новој Приндекс листи за 2020. годину.

Истраживање је резултат рада организација Глобал ленд алајанс (Глобал Ланд Аллианце) и института Оверсиз дивелопмент (Оверсеас Девелопмент Институте) уз подршку Одељења за међународни развој Владе Уједињеног Краљевства и мреже експерата Омидер (Омидyар).

Резултати истраживања показују да чак 97% власника некретнина у Србији осећа сигурност да неће мимо своје воље изгубити непокретност, а сигурност власништва над некретнинама представља камен темељац економског и друштвеног развоја. Након спроведених реформи и дигитализације катастра, подигнут је ниво транспарентности и поузданости информација о власништву над некретнинама и то је најважнији разлог због ког се власници некретнина у Србији осећају сигурним. 

Тако високо поверење у сиурност власништва резултат је реформи које спроводи Републички геодетски завод уз подршку Светске банке кроз пројекат „Унапређење земљишне администрације“. Високо позиционирање Србије на листи Приндекс, испред великих економија као што су Немачка, Француска, Велика Британија, Русија и САД, широко отвора врата за безбедно инвестирање у непокретности у Србији. 

Посебно је значајан резултат истраживања да се жене у Србији осећају готово потпуно једнако сигурно у своје власништво као и мушкарци, што указује да су и мере које је Републички геодетски завод спровео са циљем унапређења родне равноправности, такође оствариле ефекат.

Треба подсетити и да је, недавно, Република Србија добила признање Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација за лидерску позицију у региону Западног Балкана у родној равноправности у области власништва над земљиштем.

Србија се нашла и међу првих 10 земаља за имплементацију Интегрисаног оквира за управљање геопросторним подацима чиме је заслужила признање Уједињених нација.

Истраживање Приндекс додатно показује да  ће у наредном периоду бити потребно прецизније уредити и област рентирања непокретности јер се особе које изнајмљују некретнине осећају несигурно. 

Најновије, као и сва претходна признања и награде само су потврда успешног спровођења реформи и осваривања вансеријских резултата Републичког геодетског завода, упркос негативној кампањи коју воде поједине интересне групе. Својим активностима РГЗ је сврстао Србију у високо пожељне земље за инвестирање, а грађанима омогућио ефикасно и поуздано остваривање услуга у области власништва над имовином.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)