ИНТЕРВЕНЦИЈА НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ: Милијарду и по евра за одбрану курса динара

Б. Царановић

18. 09. 2020. у 10:00

ИНТЕРВЕНЦИЈА НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ: Милијарду и по евра за одбрану курса динара

Фото: Танјуг

ДА би се сачувала стабилност динара и спречила инфлација, интервенција Народне банке Србије од почетка ове године коштала је милијарду и по евра!

Иако је за исти период лане, НБС продала свега 190 милиона евра, стручњаци сматрају да је деловање Централне банке у границама дневних осцилација на девизном тржишту. Како кажу, под утицајем страха због пандемије вируса корона скочила је потражња за девизама, једнако као што је на светском тржишту порасла потражња за златом, а те осцилације НБС "пегла" продајом девиза. Сматрају да нема разлог за страх, јер у исто време забележен је скок девизних резерви.


Како у Народној банци Србије објашњавају, у августу, као и од почетка ове године, вредност динара према евру готово је непромењена.


- На међубанкарском девизном тржишту у августу продали смо нето 160 милиона евра - кажу у НБС. - Посматрано од почетка године, НБС је због одржавања релативне стабилности на девизном тржишту, а у условима знатно појачане глобалне неизвесности услед кризе изазване пандемијом, нето продала 1,515 милијарди евра.


Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у августу износио је 458,3 милиона евра и био је за 58,3 милиона евра мањи него у претходном месецу. У првих осам месеци ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 4,411 милијарди евра.

Фото: Танјуг

 


Према речима аналитичара Миладина Ковачевића, простора за овакву активност НБС има захваљујући високој динарској ликвидности и финансијској сигурности.


- То није нешто што нас узнемирава, све док НБС има довољно девизних резерви, а оне су у односу на прошлу годину веће - каже Ковачевић.


Према подацима Народна банке Србије, бруто девизне резерве на крају августа износиле су 13,4 милијарде евра, а што је за око 300 милиона евра више него лане.

ПОЗИТИВАН ЕФЕКАТ

- НЕТО девизне резерве, односно девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим, на крају августа износиле су 11,1 милијарду евра - кажу у НБС. - Нето приливи у девизне резерве током августа остварени су по основу ефикасног управљања девизним резервама, донација, девизних обавезних резерви услед уобичајених активности банака и другим основима, што је укупно 114,6 милиона евра, а остварен је и позитиван нето тржишни ефекат - 4,1 милион евра.


- Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе од 141 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда - објашњавају у централној банци. - Бруто девизне резерве су у протеклој години, у односу на крај августа прошле године повећане за 0,3 милијарде евра, чиме је додатно појачан стуб стабилности домаћег финансијског система.


На крају августа бруто девизне резерве биле су за 151,8 милиона евра ниже него на крају претходног месеца. То је, како у НБС објашњавају, резултат плаћања девизних обавеза државе, што је чинило 97,5 милиона евра и наставка активности на домаћем девизном тржишту ради обезбеђења финансијске стабилности, односно ублажавања ефеката кризе изазване пандемијом вируса корона на домаћу економију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)