ТРГОВЦИ СМИСЛИЛИ КАКО ДА ДОДАТНО УЗМУ НОВАЦ: Унос намештаја наплаћују по спрату!

Е. Б. ТАЛИЈАН

16. 09. 2020. у 16:00

ТРГОВЦИ СМИСЛИЛИ КАКО ДА ДОДАТНО УЗМУ НОВАЦ: Унос намештаја наплаћују по спрату!

Фото: Depositphotos

ТРГОВЦИ проналазе све креативније начине да додатно узму новац од купаца, али, иако крше прописе, не сносе никакве санкције.

Потрошачи који живе на вишим спратовима, нека се припреме на папрену цену за испоручивање купљеног производа. Поједини произвођачи намештаја за доставу робе, осим услуге испоруке, додатно наплаћују и унос производа по спрату, што је супротно Закону о заштити потрошача.

Тако је купац из Београда, осим 2.500 динара, колико је платио за испоруку робе у првој градској зони, морао да намири и трошак од 200 динара по спрату, што га је за девет спратова коштало 1.800 динара. Више купаца жалило се Националној организацији потрошача Србије на исту компанију. Овакво додатно наплаћивање ни у једном случају није оправдано, а нарочито у зградама са лифтом. Међутим, то није утицало на одлуку продавца да наплати ову услугу.

Шеф правног тима НОПС-а Младен Алфировић каже, за "Новости", да је проблем што не постоје санкције за трговце који се овако понашају и не поштују прописе.

- Уколико је са потрошачем договорено плаћање испоруке робе, онда та цена важи без обзира на то где он живи, на спрату или у подруму, јер је то већ укалкулисано - објашњава Алфировић. - Не може због сваког изузетка да се смишља нови ценовник и додатно наплаћује свака препрека на путу до стана.

Фото: НОПС

Он истиче да је овакво понашање неетично и у супротности са Законом о заштити потрошача. Трговци би, како наводи, требало да се боре за купце, да снижавају трошкове, а не да измишљају додатне начине да од њих узму новац.

НЕОПХОДНЕ КАЗНЕ

ШЕФ правног тима НОПС Младен Алфировић сматра да би законодавац требало детаљније да регулише ову област, јер за овакво кршење одредбе Закона о заштити потрошача није предвиђена санкција за трговца.

- Нејасно је да ли продавац тако поступа свесно са циљем да стекне додатну зараду или подизањем цене жели да одврати потрошаче који живе на вишим спратовима да користе ову услигу - каже Алфировић. - Или, само не познаје Закон са којим би морао да буде упознат.

- Осим што није у складу са општим начелима пословне етике, представља и кршење одредбе Закона о заштити потрошача, у којој се наводи да се "неће сматрати да је извршена уредна испорука робе на адресу коју одреди потрошач, остављањем робе испред врата куће или стана потрошача или неког другог места" - истиче наш саговорник.

Продавац, у овом случају, под редовном испоруком, за коју је наплатио 2.500 динара, сматра доставу робе испред зграде купца, што је супротно овом пропису, док се за доношење до врата стана мора доплатити још по 200 динара по спрату.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

Toma

16.09.2020. 17:51

Sto kupac sam ne iznese namestaj na 9. sprat za tih 1800 din i ustedi? Nikada to nije bila obaveza prodavca, samo dobra volja. I u neka davna vremena je bilo uglavnom 'nosi sam iz radnje' ili zovi prijatelje da se nesto iznese na sprat.

Max

16.09.2020. 17:58

Pa ljepo ugasis lift kada dolaze, pa nek nose pešice na 9 sprat. :) :) Predlažem da stanari zgrada naprave elektronsko otvaranje lifta kao što se u nekim zgradama otvaraju ulazna vrata čipom ili karticom.

Pera

16.09.2020. 18:08

Ovce su za šišanje. Prvo, vi bi mogli i da objavite o kojoj je firmi reč koja to tako naplaćuje, da bi ljudi znali u da bi mogli tu istu firmu da bojkotuju zbog takvih stvari. Drugo, ja bih lično zabranio korišćenje lifta za dostavu ovakvih stvari, jer je već plaćena ručna dostava, sa obrazloženjem da se lift kvari. Kada bi se sprovodilo gire napisano, mislim da bi se mnoge firme porazmislile oko naplate dostave na ovakav način

Milan

16.09.2020. 19:03

Pa gospodo U celoj eu se dovoženje i montaža nameštaja dodatno naplaćuje. Pa ako je to skupo izvolite pa nosite vi sa komšijama. Dosta tih priča kako je tamo negde.A koliko to slično tamo košta. Gospodo,socijalizam je umro,za vašu informaciju,ili ste to prespavali.Pa ne mojte da neki kvazi zakone odredjuju neki likovi koji nisu otišli dalje od Subotice. A ko i kako da plati te ljude koji to pošteno odrade. Pa i dostava pice na kućnu adresu košta.

Montoya

17.09.2020. 16:25

Stvarno ne razumem ljude koji se bune ! Šta ima tu nelogično! Normalno da treba više i snage i vremena da se utroši za više spratove. Po pojedincima bo znači isto bilo da ti neko doveze stvari u Bg il u Leskovac!

Goran

20.09.2020. 09:26

Zasto da ne naplacuju unos namestaja? Dodjite i uzmite sami i nece vam biti naplaceno ili dozvolite da vam se unese i platite malo vise. Niko vas ne tera da platite. Sami se snadjite. Ti radnici em prodaju, em slazu te iste stvari sad i vama stan treba da namestaju za dzabe. Jao, Srbi, brukate se.