УНОВЧАВАЈУ ЧЕКОВЕ "НА ЦРНО": Каматаши који се баве давањем позајмица врбују грађане и преко друштвених мрежа

М. СТАНОЈКОВИЋ

11. 09. 2020. у 14:30

СВЕСНИ финансијске ситуације у којој се налазе многи грађани, који тешко премосте до првог у месецу и наредне плате, многе залагаонице и мењачнице, као и експозитуре за посредовање, почеле су да и преко друштвених мрежа нуде позајмице и уновачавање чекова уз провизију од 300 до 400 динара по чеку.

УНОВЧАВАЈУ ЧЕКОВЕ НА ЦРНО: Каматаши који се баве давањем позајмица врбују грађане и преко друштвених мрежа

Новости

У Народној банци Србије упозоравају да овакво уновчавање чекова није дозвољено и да представља неовлашћено пословање.

"На крају месеца сви бројимо ситно, а викенд је пред вама. Срећом, ми имамо сјајну понуду за вас како да брзо дођете до новца. Чека вас 4.700 динара по чеку". Овако гласи једна од реклама која се појављује на "Фејсбуку".

Када смо контактирали са једном од агенција, речено нам је да тренутно имају акцију, па да у експозитури у Пожешкој улици у Београду можемо добити чак 4.700 динара по чеку, док у другим пословницама дају по 4.600.

Новости

НБС: НЕОВЛАШЋЕНО КРЕДИТИРАЊЕ

НАРОДНА банка Србије је и раније упозоравала грађане на овакво пословање "на црно" и позајмице "испод жита".

- Уновчавање чекова преко посредника, залагоница, мењачница, и давање позајмица није дозвољено и представља неовлашћено кредитирање - наводе, за "Новости", у НБС. - У примеру који сте навели, провизија од 300 динара по чеку представља заправо камату коју грађанин плаћа за овакво кредитирање. Ако је чек попуњен на износ од 5.000 динара, то је каматна стопа од шест одсто, и то не годишња, већ недељна, петнаестодневна, месечна, у зависности од тога на који период се одлаже пуштање чека на наплату.

- Уговор се потписује на месец дана и новац добијате одмах пошто донесете чек. Уколико желите да га узмете назад, морате да нам вратите 5.000 динара. Такође, постоји могућност да се по истеку месец дана, чување чека продужи, што клијента кошта додатних 300 динара - рекли су нам у једној од ових агенција за позајмице. - Може се продужавати неограничено.

Осим уновчавања чекова, нуде и позајмице, односно кеш кредите. За стално запослене од документације траже само уговор о раду и платну листу, док пензионери треба да доставе само пензиони чек. Позајмљују од 50 до 1.000 евра у зависности од висине примања. "Кредит" се враћа на три до четири месечне рате путем административне забране.

У НБС напомињу да се, по Закону о банкама, нико осим банке не може бавити примањем депозита, давањем кредита и издавањем платних картица. Истичу и да овакав вид пословања представља кривично дело.

Ипак, упркос свему, овакви "каматаши" ипак успевају да, у мору огласа на друштевним мрежама, пронађу пут до клијената празних џепова и заобиђу казне, јер се по њиховим активностима види да већ дуго успешно послују.

НЕ МОЖЕ БЕЗ ДОЗВОЛЕ

ПРЕМА наводима НБС, само банка која има дозволу за рад издату од Народне банке Србије, може да се бави давањем кредита.

- А под одређеним условима и уз претходну нашу дозволу, кредите ради извршавања платних трансакција могу одобрити и платне институције електронског новца. Законом о платним услугама није прописан максимални износ кредита који могу одобрити платне институције, али је предвиђено да то може бити искључиво кредит који се одобрава за извршење платне трансакције и то на период отплате који није дужи од 12 месеци - кажу у НБС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)