У ЈУНУ И ЈУЛУ ВЕЋА ПРОИЗВОДЊА: Анализе МАТ показују да је индустрија почела опоравак

С. Б.

08. 09. 2020. у 15:15

У ЈУНУ И ЈУЛУ ВЕЋА ПРОИЗВОДЊА: Анализе МАТ показују да је индустрија почела опоравак

Фото: Новости архива

НАКОН испољавања ефеката пандемије Цовид-19 на привредну активност кроз њен изузетно дубок пад у априлу и тек делимичан опоравак у мају 2020, уследили су изненађујући подаци за јун и јул који показују да је оправак далеко бржи од оног са којим се рачунало.

То се, пре свега, односи на међугодишњи пораст индустријске производње у ова два месеца и на осетну редукцију пада спољнотрговинске размене, наводе стручњаци окупљени око издања "Макроекономске анализе и трендови".


У мају је међугодишњи пад остао велики, али је био приближно преполовљен. Уместо рекордног пада у априлу, у мају је надокнађена приближно половина тог пада. У јуну и јулу је десезонирани раст настављен, тако да је – и у случају укупне и у случају прерађивачке индустрије – у јулу десезонирана вредност премашила просек претходне године. У јуну је остварен међугодишњи пораст индустрије за 2,7 одсто, у јулу за 0,4 одсто. Тако је  кумулативни међугодишњи пад за период јануар-јул сведен је на 1,4 одсто.

У оквиру спољнотрговинске размене, у априлу су и извоз и увоз били смањени за више од четвртине, у мају је тај пад био тек симболично редукован. У јуну и јулу стопа међугодишњег пада је сведена на једноцифрену. Десезонирани подаци су у оба случаја и у јуну и у јулу изразито повећани, али још увек нису достигли ниво просека претходне године.

Реална вредност промета у трговини на мало, после пада у априлу, већ у мају је остварила међугодишњи пораст, задржала га је и у наредна два месеца, али је максимум био у јуну, а не у јулу у коме је текућа динамика редукована. Нема јасних показатеља о динамици инвестиција, али се посредно може закључити да се и оне опорављају. На крају, треба рећи да су потрошачке цене у јулу повећане у односу на јунске, што није у складу са сезонским карактеристикама и догодило се први пут у последњи дванаест година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)