НЕПРИЈАТНО ИЗНЕНАЂЕЊЕ: Грађанима стигла рата услед мораторијума - ево о чему се ради

Б.Царановић

08. 09. 2020. у 13:16

НЕПРИЈАТНО ИЗНЕНАЂЕЊЕ: Грађанима стигла рата услед мораторијума - ево о чему се ради

Фото И.Маринковић

МНОГЕ клијенте банака првих дана септембра сачекало је непријатно изненађење. Иако су прихватили застој у отплати кредита и других обавеза, рате за кредите, за кредитне картице и камате за дозвољени и недозвољени минус су скинуте са њихових рачуна!

Вероватно велики број суграђана није обратио пажњу, па би требало да провере стање на рачуну и утврде да ли је испоштована одлука у вези са мораторијумом на све дугове до 1. октобра, јер су банкарском систему очигледно побрљавили софтвери, па је новац скидан и коме је требало и коме није.

Други мораторијум на отплату дугова банкама, који истиче на крају овог месеца, изгледа да је збунио банкаре много више него претходни. Иако би требало да је сада све једноставније, клијенти различитих банака жале се, и у већем броју него у периоду од марта до маја, да су им банке погрешно "скинуле" или опростиле дуг.

- Отишао сам у своју експозитуру да се жалим јер је новац на који сам рачунао ипак скинут са рачуна и обећали су да је у питању грешка и да очекујем поврат новца - каже Г. Ћ. из Краљева. - А што је најгоре, и у августу ми је грешком узета рата за кредит, па сам и тада звао да ми новац врате. Мојој пријатељици пак која је електронски одбила мораторијум није скинута ниједна рата. Из банке су јој рекли да разлог за грешку није електронска пријава, јер је свеједно на који начин се клијент изјаснио - путем интернета, лично или телефоном.

Из Удружења банака Србије сматрају да сваки случај треба проверити појединачно, а банке тврде да ће свака грешка бити исправљена.

Конфузију је вероватно унело преклапање два мораторијума, а нарочито је збуњујући део у вези са каматама за дозвољени минус. У првом мораторијуму су првог месеца по његовом окончању клијенти морали да плате дуплу камату, али у новом пакету НБС је наредила банкама да камате из августа и септембра распореде на онолико рата колико је корисницима остало до краја отплате кредита. Тако су током првог застоја, мартовска и априлска камата додате јунској и јулској, док је мајска, која је требало да буде скинута са каматом из августа, ушла у нови мораторијум.

ПРОБЛЕМИ СА ЧЕКОВИМА
БИЛО је случајева у неким банкама да клијенти који су изабрали мораторијум нису могли да добију чекове, или су морали да покрију део рате да би их добили. Већина банака нам је, ипак, потврдила да се чекови издају несметано свима који испуњавају услове за добијање чекова и издавање није ни на који начин условљено прихватањем застоја у отплати обавеза. Како кажу, обавезе клијената везане за мораторијум се посебно евидентирају, па немају утицаја на издавање чекова.

- По престанку мораторијума, наставља се редовна отплата кредита, уз продужење рока отплате за број месеци примене мораторијума, а обрачуната редовна камата се не приписује главници дуга већ се равномерно распоређује на преостали рок отплате - кажу у Комерцијалној банци. - Клијенти који су ушли у оба мораторијума биће задужени тек по истеку и другог, односно прве рате ће им бити скинуте тек у октобру.

Уколико се до 10. августа грађани нису изјаснили да не желе примену мораторијума на отплату обавеза, мораторијум је аутоматски примењен од првог дана августа до последњег дана септембра, укључујући и неизмирене обавезе које су доспеле у јулу.

УОБИЧАЈЕНА НАКНАДА

ПРОСЕЧНА камата на дозвољенопрекорачење је 28,71 одсто, а на недозвољено 36,30 одсто. У Србији има око 7,3 милиона текућих рачуна, које је отворило нешто више од пет милиона грађана, а број дозвољених минуса је приближан. Подаци УБС показују да је 231.780 текућих рачуна склизнуло у недозвољени минус. Просечан износ дозвољеног прекорачења је 46.644 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

buki

08.09.2020. 14:00

Ne verujem da je bilo šta slučajno kod ovih moratorijuma, koji su bankama doneli takav profit da je to BEZOBRAZLUK. Za pomeranje moje tri rate kredita od po 15.000 dinara, naplaćena mi je kamata u iznosu od 30.000 dinara. To je isto kao da su mi dali nov kredit od 45.000 dinara sa kamatom od 30.000 dinara. Da sam kod zelenaša uzela, bilo bi manje.

buki

08.09.2020. 14:13

@buki - Da ne pričam da su za taj prvi moratorijum sva sredstva javnog informisanja papagajski ponavljala kako je moratorijum besplatan i da građane neće ništa koštati. Po završetku ispade, kako ne mogu oni da ne uračunaju kamatu (koja je na mojoj rati znatno veća od glavnice) i sve u svemu moratorijum doživljavam kao klasičnu pljčku, uz NBS kao saučesnika.