ШАНСА ЗА ВЕЋИ "МИНИ-ШЕНГЕН": Састанци у САД могли би значајно да утичу на економско повезивање региона

Д. М.

05. 09. 2020. у 11:00

ИДЕЈА председника Александра Вучића о стварању "мини-шенгена" на Балкану подразумева западнобалканску верзију јединственог тржишта и требало би да омогући слободно кретање робе, људи, услуга и капитала.

ШАНСА ЗА ВЕЋИ МИНИ-ШЕНГЕН: Састанци у САД могли би значајно да утичу на економско повезивање региона

Фото: В. Н.

 После састанака у Вашингтону извесно је да ће се, осим Србије, Северне Македоније и Албаније, овој иницијативи придружити и Приштина.

"Мини-шенген" није политичка унија, нити "нова Југославија", већ идеја која би требало да омогући неометано уживање четири слободе житељима региона. Осим значаја који би мини-шенген имао за економију и запошљавање, младима би омогућио да олакшано путују и да у региону који карактеришу национализми, раде на разбијању стереотипа и предрасуда.

Вучићева идеја о јединственом тржишту има подршку САД и Немачке

Председник Србије је пројекат регионалног повезивања назвао "најбољим што се десило у региону у последњих тридесет година".

- Нема више рата и масакра, уместо тога нека врста Скандинавије за сиромашне. Можемо постати европска машина привредног раста.

ЦЕФТА ПЛУС ПЛУС

НОВА "економска унија", коју многи називају и "ЦЕФТА плус плус", подразумева и договор о уклањању граничних и царинских баријера и формирању јединствених граничних прелаза. Процене су и да би заједнички наступ региона према трећим тржиштима омогућио годишњи економски раст члановима "мини-шенгена" од минимум 7-8 одсто, а повећало би се и интересовање страних инвеститора за улагања.

На првом састанку у Новом Саду, у октобру 2019. председник Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније Зоран Заев и Еди Рама договорили су принципе ове иницијативе. После месец дана уследио је нови састанак на Охриду, а затим још један, прошлог децембра у Тирани. Том састанку присуствовао је и црногорски председник Мило Ђукановић, али се ова земља није придружила "мини-шенгену".

Званичници Србије, Северне Македоније и Албаније у више наврата су рекли да су и Сарајево и Приштина добродошли да се прикључе "мини-шенгену", али лидери косовских Албанаца су овај позив упорно одбијали. Због тога је дошло и до захлађења односа између председника привремених институција у Приштини Хашима Тачија и албанског премијера Раме.

Најутицајнији светски играчи, попут САД и Немачке, подржали су идеју о снажнијем економском повезивању региона, на којој шеф српске државе већ годинама инсистира.

 

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)