КУПИО НАЈСКУПЉИ СТАН У БЕОГРАДУ НА ВОДИ: Има 144 квадрата, а ево колико га је платио

З. Радовић

02. 09. 2020. у 13:00

КУПИО НАЈСКУПЉИ СТАН У БЕОГРАДУ НА ВОДИ: Има 144 квадрата, а ево колико га је платио

Фото: Игор Петровић

ПРВИХ 40 некретнина за које су нови власници издвојили највише новца у првом кварталу ове године продато је у "Београду на води".

Власник најскупљег прометованог стана издвојио је чак 1.313.888 евра за 144 квадрата, односно више од 9.000 евра по квадрату!

Рекордна цена староградње од 3.737 евра постигнута је за стан у Старом граду, а највише новца у износу од 810.000 евра за петособан стан у истој општини.

Подаци Републичког геодетског завода показују да је укупан промет за првих пола године у односу на исти период лане нешто мањи и то због пада промета у време ванредног стања. Укупна вредност промета некретнина за првих шест месеци био је 1,7 милијарди евра. Број прометованих непокретности пао је за 13 одсто.

Просечна цена квадрата староградње била је 997 евра, а за новоградњу 1.337 евра, док је у првом полугодишту прошле године за старе станове требало издвојити 950 евра, а за нове 1.320 евра, што значи да су купци у просеку квадрат плаћали више него лане.

Милић Ђоковић из Кластера некретнина каже да се наставља и тренд куповине за кеш, јер су у чак 67 одсто случајева некретнине плаћане готовином, а у 33 одсто из кредита.

- Промет је добар и не може се рећи да ће бити значајнијих померања до краја године - сматра Ђоковић. - Да није било епидемије, раст промета непокретности би био око 15 одсто. Станови су скупи, али не могу рећи да су цене нереалне.

ПОРАСТАО САМО ПРОМЕТ ВИКЕНДИЦА

ПРОМЕТ викендица је порастао за чак 39 одсто. За првих шест месеци продата је 551 кућа за одмор, док их је у истом периоду лане прометовано 155 мање. Највећа потражња била је у Војводини, у општинама на падинама Фрушке горе. Рекордер је Инђија, где је продато 98 викендица, готово дупло више него у истом периоду лане када су нове власнике добиле 52. У овој општини постигнута је и друга највиша цена некретнине од 200.000 евра. Скупља је била једино кућа за одмор у Чајетини, на Златибору и то за 53.000 евра. Најјефтинија викендица купљена је за 1.000 евра, и то у Зрењанину.

Заменик председника Групације посредника у промету непокретности при Привредној комори Србије, Ненад Ђорђевић, објашњава да већину купаца који плаћају готовином чине људи који су претходно продали некретнину која је била у њиховом власништву.

- Остали који плаћају готовином, користе новац са штедње у банкама, јер им је исплативије да издају купљене некретнине него да штеде у банци - наводи Ђорђевић. - После пада промета за време трајања ванредног стања од око 70 одсто, ситуација се одмах након његовог укидања нормализовала и промет је већ у мају достигао ниво из фебруара.

Највише се трговало у јуну, а највећи број купопродаја регистрован је у Војводини, док је Београд на другом месту. Значајно је повећан број продаја викендица, које у укупном обиму промета учествују са један одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Dijaspra

02.09.2020. 15:09

@MiR - Estrada koja ne placa porez od silnih honorara u dijspori.Njihovi najmanji honorari za vece su 5000 a najveci do 35000 evra za jedno vece.Novac dobijaju u koverat i tako ga donose u Srbiji.Price o placanju nekakvog poreza udrzavama gde gostuju,nisu tacne.

Ljiljja

03.09.2020. 15:54

Interesuje me od kakvog materijala je pravljen taj stan cija je cena 9000 evra po kvadratu.Sta je sve ugradjeno u stanu.Razumem cenu formira lokacija,raseljavanje i nfrastruktura,ali sto je mnogo,mnogo je.