ПОВЕЋАЊЕ МИНИМАЛЦА ДО ШЕСТ ОДСТО: Влада изнела предлог, послодавци подржали

Ј. Ж. С.

01. 09. 2020. у 15:33

МИНИМАЛАЦ може да буде повећан за четири до шест одсто, предлаже Влада, а подржавају послодавци.

ПОВЕЋАЊЕ МИНИМАЛЦА ДО ШЕСТ ОДСТО: Влада изнела предлог, послодавци подржали

Никола Скендерија

Представници Уније послодаваца су спремни на компромис по питању минималца у 2021, али тако да тај раст не угрожава пословање предузећа у Србији.

Небојша Атанацковић, почасни председник Уније каже да се такав предлог државе у потпуности слаже са оним што су и они предлагали, имајући у виду да треба сагледати реалну ситуацију у којој се налази привреда, а да се, са друге стране, побољша и материјални статус радника.

- Задовољни смо односом Министарства финансија које је показало стабилност, важно је да повећање не буде изнад онога што привреда у овом тренутку може да поднесе. Распон од четири до шест одсто представља оптимизам и биће добро да будемо у ситуацији да за толико повећамо зараде - рекао је Атанацковић.

За послодавце је неприхватљиво повећање од 20 процената, које предлажу синдикати и који је 37.000 динара.

За Душка Вуковића из Савеза самосталних синдиката неприхватљив је предлог Владе.

- Таквим повећањем би се и даље репродуковала политика јефтине радне снаге - рекао је Вуковић.

Он истиче да није испоштован договор социјалних актера од пре три године да се 2021. минимална цена рада изједначи са минималном потрошачком корпом.

- То сада изгледа као неостварив сан и не видимо да има назнака да се у наредне четири године то догоди и са оваквим предлогом смо 6.000 до 7.000 испод минималне потрошачке корпе која износи 37.500 динара - каже Вуковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ne preostaje im drugo

01.09.2020. 17:13

....nego da vajni "poslodavci" izvade ruke iz b*lje, zasuču rukave i krenu da sami sa svojim članovima familije rade, da "ne bi izdvajali ogromne sume besramnih minimalaca" za zaposlene, i a bi mogli "rentabilno poslovati". A njihovi sadašnji zaposleni koliko vidimo godinama unazad, će daleko poštenije plaćen posao od ove robovlasničke bede zvane "zarada u Srbiji", naći bilo gde u EU, Rusiji,Kini, USa i gde god su stotine hiljada naših građana morali da odu, da bi za svoj pošten rad bili iole pošteno i plaćeni.

veseli petar

02.09.2020. 11:09

Sta reci.. Realno je da minimalac bude od 35 000 do 37.000 din.. E sad poslodavci i dalje hoće i što veći profit, ali da budu poštovani i nedirani, ni slučajno... I onda se to zove socijalni mir....

veseli petar

02.09.2020. 17:26

I još ponešto što mi se nameće.. Čiju mi to državu imamo.. Zašto Vlada ne smanji poreze za najmanje plate, zašto ne uvede set socijalnih mera za povečćanje vrednosti tih plata.. Besplatni uđbenici za đake, jeftiniju struju, bespl. stomatologiju, popust za infostan, smanjenje poreza na imovinu za najsir. beneficarane radnje za sir. Itd....