БЕЗ ПОСЛА ЈЕ ЗВАНИЧНО 7,3 ОДСТО ГРАЂАНА: Анкета о радној снази показује мање запослених и незапослених, али све више неактивних грађана

С. Б.

02. 09. 2020. у 14:00

БРОЈ запослених у другом кварталу ове године је за 33.200 мањи него у прва три месеца ове године.

БЕЗ ПОСЛА ЈЕ ЗВАНИЧНО 7,3 ОДСТО ГРАЂАНА: Анкета о радној снази показује мање запослених и незапослених, али све више неактивних грађана

Фото Танјуг

Истовремено, показују подаци из Анкете о радној снази, смањен је број и незапослених и то за - 87.400. Статистичари су зато пребројали тачно 113.100 више неактивних грађана Србије, оних који се нити образују, нити раде, нити овог момента траже посао.

Стопа запослености мања је за 0,5 процентних поена и износи 48,2 одсто, док је стопа незапослености смањена за 2,5 поена и износи 7,3 одсто. За два поена је порасла стопа неактивности и достигла је ниво од 48 одсто.

- У другом кварталу ове године промене на тржишту рада су биле под већим утицајем пандемије ковида 19 и мера Владе, па су приказани додатни индикатори који боље описују кретања на тржишту рада - објашњавају статистичари. - Застој на тржишту рада у другом износи 19,9 одсто и већи је него лане. То сугерише да је на тржишту рада дошло до раста незадовољене потребе за запослењем, без обзира на то што је стопа незапослености у поменутом периоду знатно смањена. Са посла је одсуствовало 11,4 одсто запослених, што је за 2,4 поена више у односу на почетак године, а шест поена више него лане. Повећан је и рад од куће и то за 2,9 одсто у односу на први квартал.

Подаци из Анкете о радној снази министру финансија Синиши Малом показују да је незапосленост у Србији на историјском минимуму од 7,3 одсто. Он верује да су економске мере допринеле очувању радних места и српске економије, упркос тешким условима изазваним пандемијом вируса корона.

МАЊЕ НЕФОРМАЛНИХ РАДНИКА

ДО смањења запослености дошло je у неформалном сектору и то за 35.400 радних места. У формалном сектору је забележен незнатни раст запослености, за 2.200. Регион јужне и источне Србије је једини у Србији који бележи повећање запослености у другом кварталу у односу на први квартал 2020. године - за 22.500. Зато је и једини регион у којем је неактивност незнатно смањена.

- Поносан сам на све што смо постигли, а незапосленост која је сада на историјском минимуму од 7,3 одсто потврда је да смо паметно осмислили све мере, које су се показале као изузетно успешне - сматра Мали. - Програм "Моја прва плата" је подстицај за додатно запошљавање. То је одлична прилика за младе који немају радно искуство, а тек су завршили средњу школу или факултет. Управо у њих улажемо две милијарде динара, за плаћену праксу девет месеци. Све то је важно и за очување радних места. Али, радује нас чињеница да смо за првих шест месеци забележили пад привреде од свега 0,9 одсто, што је одличан резултат имајући у виду да су развијене светске економије доживеле двоцифрен пад.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)