СИНИША МАЛИ: Незапослености на историјском минимуму од 7,3 одсто

Танјуг

31. 08. 2020. у 13:52

МИНИСТАР финансија Србије Синиша Мали изјавио је данас да је незапосленост у земљи на историјском минимуму од 7,3 одсто и објаснио да су економске мере које су спроведене допринеле очувању радних места и српске економије, упркос тешким условима изазваним пандемијом вируса корона.

СИНИША МАЛИ: Незапослености на историјском минимуму од 7,3 одсто

Фото: Инстаграм

-Поносан сам на све што смо постигли, а незапосленост која је сада на историјском минимуму од 7,3 одсто потврда је да смо паметно осмислили све мере, које су се показале као изузетно успешне. Пре свега, успели смо да сачувамо нашу привреду и радна места-навео је Мали у саопштењу достављеном медијима.

Поред помоћи привреди и грађанима, министар наводи да је посебно поносан на програм "Моја прва плата“, који је према његовој оцени подстицај за додатно запошљавање.

Истиче да је то одлична прилика за младе који немају радно искуство, а тек су завршили средњу школу или факултет.

Мали додаје да држава у њих улаже две милијарде динара, односно за плаћену праксу девет месеци и да ће за тај посао и прво радно искуство месечно добијати 20.000, односно 24.000 динара.

Он је навео да привреда и грађани могу да се ослоне на државу, што је и доказано, имајући у виду да је Србија издвојила око 12,5 одсто БДП-а, односно око 5,8 милијарди евра помоћи ради ублажавања последица епидемије вируса корона.


-Ова подршка је била кључна за одржавање пуне запослености и држање привреде на ногама. Доказали смо да смо одговорним вођењем економске политике успели да обезбедимо помоћ, која је била неопходна у овим тешким временима за цео свет. На предузећима је сада да наставе да се боре и развијају, а ја могу само да поновим да је држава увек ту за своје грађане-навео је Мали.

Објашњава да се у условима када светска економија драстично пада, Србија држи на "завидно добром нивоу", што, каже, даје подстрек да се држава још више бори и остварује најбоље могуће резултате.

-Све то је важно и за очување радних места. Али, радује нас чињеница да смо за првих шест месеци забележили пад привреде од свега 0,9 одсто, што је одличан резултат имајући у виду да су развијене светске економије доживеле двоцифрен пад-рекао је Мали.

Он је додао да је важно да се поправи економија у целом свету, што понајвише, подсећа, зависи од здравственог сегмента, а уз наду да ће проблем с вирусом корона ускоро бити превазиђен, министар се нада брзом опоравку и пуном економском залету од наредне године.

-Најважније је да нећемо имати смањење плата и пензија. У октобру ћемо с Међународним монетарним фондом, између осталог, разговарати о доради швајцарске формуле за пензије. И да поновим још једном, без обзира на проблеме у функционисању глобалне економије, ми ћемо имати повећање и минималне зараде и пензија у 2021. години- закључио је Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)