МАЛИ: Тражиће се компромисно решење за висину минималца

Е.Б.Т.

28. 08. 2020. у 14:24

ВЛАДА Србије ће до краја наредне недеље изаћи са предлогом о висини минималне зараде за 2021. годину, најавио је министар финансија Синиша Мали.

МАЛИ: Тражиће се компромисно решење за висину минималца

Фото: Танјуг

Он је истакао да ће се тражити компромисно решење којим ће, у тренутној кризи изазаваној пандемијом, бити задовољни и радници и послодавци.

- Цела економија глобално, а не само Србија, у кризи је и зато морамо бити опрезни и паметни - објаснио је Мали. - Радимо анализе и Влада ће до краја наредне недеље изаћи са предлогом минималне зараде, па ћемо на крају сести и са послодавцима и синдикатима да нађемо компромис.

Према његовим речима минимална зарада у глави грађана Србије значи да се животни стандард побољшава, али да с друге стране, треба имати у виду и интересе послодаваца, јер превелико повећање минималца води у сиву зону и отпуштање радника. Због тога је, како истиче, баланс веома важан.

- Ја се минималном зарадом бавим последње две године, увек смо налазили добро и компромисно решење, тако да немам сумњу да ћемо наћи и ове године - навео је министар.

Мали је подсетио да је прошле године минимална зарада повећана за највећи апсолутни износ од 3.000 динара, и да сада износи 30.022 динара.

Чланови Социјално-економског савета званично су у уторак, 25. августа, почели преговоре о висини минималне зараде за 2021. годину. На састанку су синдикати затражили да минимална зарада буде у износу минималне потрошачке корпе од 37.500 динара, а послодавци да раст минималца не падне на терет привреде.

На скупу су били преговарачки тимови Савеза самосталних синдиката Србије, УГС Независност, Уније послодаваца Србије, као и Министарства за рад и Министарства финансија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)