МАЛИ: Ер Србија нема дугове по основу кредита према Етихаду

Танјуг

27. 08. 2020. у 15:08

ЕР Србија нема никакве дугове по основу кредита према Етихаду како то тврде поједини опозициони лидери, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

МАЛИ: Ер Србија нема дугове по основу кредита према Етихаду

Фото: Танјуг

Министар је објаснио да је Ер Србија емитовала обвезнице на ирској берзи које је поред осталих купио и Етихад и да у септембру доспева обавеза плаћања купона по тим обвезницама.

-Етихаду се не дугује ништа. Дакле, то је погрешна информација једног опозиционог лидера који је рекао да треба да се исплати неки кредит Етихаду, што није истина-нагласио је Мали.

То су обвезнице, каже, које су емитоване преко ирске берзе.

-На крају, крајева, позајмицу односно те обвезнице купио је и Етихад, али ништа се не дугује Етихаду. Очигледно је да особа која је то рекла не разуме. Велики број неистина је изнет, као и да се ништа није платило по основу тог дуга, пошто се купони плаћају већ годинама уназад.

Мали напомиње да свакако постоји обавеза коју доспева у септембра и да наша страна веома одговорно заједно са партнером Етихадом ради на томе.

-Још једна неистинита изјава је била да држава све враћа, а да Етихад не враћа, што је исто будалаштина. Ми смо у партнерству са Етихадом и заједно ћемо решити тај проблем... То и није проблем пошто смо знали да та обавеза доспева у септембру, али нико није могао да очекује корону и да ће бити таква криза да авиони већ шест месеци скоро не лете.

Додаје да та обавеза није ништа ново и да се ништа није крило.

-Ми ћемо и тај проблем решити и у току су разговори са повериоцима и разговори са Етихоадом-нагласио је Мали.

Уверен је да ће све бити у реду и да ће се наћи решење које ће бити на задовољство свих, а сигурно не на штету грађана Србије и Ер Србије.

Мали напомиње да постоје огромни проблеми у авиоиндустрији у целом свету, као и да, на пример, немачка влада помаже своју авиокомпанију Луфтханзу са укупно девет милијарди евра, да сви имају проблеме и да их несумњиво има и Ер Србија.

Истиче да је поносан на то што је држава са својим националним авиопревозником превезла током кризе на хиљаде и хиљаде наших људи са разних дестинација у свету и вратила их у Србију.

-Да није било Ер Србије, то не би било могуће-нагласио је Мали и додао да је Ер Србија превезла медицинску и заштитну опрему која је спашавала људске животе у Србији.

Каже да ће помоћ државе Ер Србије бити максимална у овим кризним временима, као и да то ЕУ дозвољава.

-ЕУ то дозвољава и каже да немају никакав проблем са тим, јер и њихове земље помажу своје авиокомпаније да не би отишле у стечај-додао је Мали.

Поједини медији су раније пренели да следећег месеца Ер Србији, чији су сувласници Влада Србије са 51 одсто и Етихад из Уједињених Арапских Емирата са 49 одсто, стиже на наплату кредит од 56,5 милиона евра подигнут 2015. године од Етихадове инвестиционе фирме Етихад партнерс, а ШП у свом саопштењу тврдио да Ер Србија никад није била национална авио компанија, већ "механизам за финансирање Етихада"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)