МИНИСТАР МАЛИ НАЈАВИО: Ево када "леже" последњи минималац

Танјуг

27. 08. 2020. у 13:24

ПОСЛЕДЊИ минималац у износу од по 18.000 динара биће исплаћен у уторак, 8. септембра, најавио је данас министар финансија Синиша Мали.

МИНИСТАР МАЛИ НАЈАВИО: Ево када леже последњи минималац

Илустрација / Новости

Министар наводи да ће по 18.000 динара добити нешто више од милион радника који су запослени у 235.000 предузећа која користе помоћ државе за ублажавање негативних последице кризе изазване вирусом корона.

Реч је о другој исплати 60 одсто минималне зараде, у оквиру другог пакета помоћи.

-То је (укупна) пета минимална зарада коју Влада Србије уплаћује и која је део великог пакета мера који је вредан 5,8 милијарди евра. Укупно смо за ових пет минималних зарада из буџета издвојили више од 130 милијарди динара-прецизирао је Мали.

Истиче да је то велики новац који је држава издвојила за нашу привреду и оценио да су управо те мере спречиле "најцрње сценарије" - отпуштања радника и затварања фабрика, који се тренутно дешавају у неким од најразвијених земаља.

-Немате ни велика отпуштања, ни затворене фабрике, имамо стабилан систем, макроекономску равнотежу, а са друге стране очували смо скоро потпуну запосленост у нашој земљи-нагласио је Мали.

Помоћ коју је држава издвојила за привреду износи око 12,5 одсто БДП-а, наводи Мали у изјави за Танјуг и додаје да мали број земаља може да се похвали тако великим пакетом помоћи, што је, подсећа, резултат тешких реформи из 2014. и 2015. године.

Истакао је да је Србија тренутну кризу дочекала на прави начин, да је на ту кризу одговорила правим мерама, а то показује, наводи, реакције привредника и добри резултати у нашој економији.

-У првих шест месеци имамо негативну стопу раста од само 0,9 одсто, за разлику од великог броја других земаља који су много више пали него наша економија. Добро се за сада држимо и то нам даје отпимизам да размишљамо о томе до краја године будемо на нули или у благом плусу-закључио је министар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Vanstevovic

27.08.2020. 14:09

Meni isplacuje firma,pomenuti minimalac vec nekih 3 meseca...imam preko zaradjene sate,subote pa i noćni rad...Nista od toga nisam primio... Sta da radim i kome da se zalim kad su se zakonom po ugovoru ogradili za SVE!?