ММФ ДОНЕО ОДЛУКУ: Србија спровела добре мере, највећи пакет у региону

Новости онлине

27. 08. 2020. у 09:16

ММФ ДОНЕО ОДЛУКУ: Србија спровела добре мере, највећи пакет у региону

ММФ

МЕЂУНАРОДНИ монетарни фонд донео одлуку о успешном завршетку четвртог разматрања економског програма Србије

Одбор извршних директора Међународног монетарног фонда (Одбор ММФ-а) донео је 26. августа одлуку о успешном завршетку четвртог, претпоследњег разматрања резултата економског програма Републике Србије, који је подржан Инструментом за координацију политике (Тхе Полицy Цоординатион Инструмент – ПЦИ).

Том приликом Одбор ММФ-а оценио је да Србија наставља са успешним спровођењем економског програма. У борби против пандемије изазване вирусом корона, власти у Србији су у раној фази усвојиле строге мере заштите и донеле велики пакет мера. Одбор ММФ-а је као изузетно позитивно оценио такав одговор носилаца економске политике у Србији, наводећи да је снажан, правовремен и свеобухватан.

Одбор ММФ-а истакао је да су власти у Србији на пандемију одговориле одмах, великим пакетом фискалних и монетарних мера, као и мерама усмереним ка банкарском сектору. Оцењују да су мере добро осмишљене, и на прави начин усмерене на заштиту и подршку домаћинствима, подршку очувању радних места, на већа улагања у здравство, обезбеђење довољне ликвидности у банкарском систему и олакшање отплате обавеза по основу кредита.

Одбор ММФ-а констатује да је у Србији очувана ниска инфлација и стабилан курс. Народна банка Србије је водила адекватну релаксирајућу монетарну политику и доносила привремене ванредне мере којима се помаже у очувању ликвидности банкарског сектора и даје подршка кредитној активности.

Одбор ММФ-а оценио је и да је фискални пакет који је донет као одговор на кризу један је од највећих у региону, и да пружа потребну подршку домаћинствима, предузећима и здравственом систему.

Ускоро опширније

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)