ОД 1. СЕПТЕМБРА НИЖЕ РАТЕ ЗА КРЕДИТЕ? ЕУ објавила податак који ће бити важан и за грађане Србије

Novosti online

25. 08. 2020. у 12:11

ОД 1. СЕПТЕМБРА НИЖЕ РАТЕ ЗА КРЕДИТЕ? ЕУ објавила податак који ће бити важан и за грађане Србије

Фото ВН

НОВА рата за кредит у еврима од септембра могла би да буде мања за који евро, имајући у виду нови пад еурибора, европске камате која утиче на цену кредита и у Србији.

Тромесечна стопа Еурибора пала је на рекордно ниских -0,491 одсто, објавила је јутрос Европска централна банка, што би месечну рату од 300 евра из јуна могло да смањи за два до три евра.

Тренутна вредност једномесечног еурибора је толика да се може говорити о његовом минималном утицају на цену кредита. Поређења ради, пре десет година еурибор је био и већи од 4,5 процената, а евентуални скок на два процента могао би данашњу месечну рату кредита од 250 евра да повећа на 310 евра. Ипак, стручњаци кажу, да повратак еурибора на старе високе вредности неће тако брзо, али да се лагани раст европске камате треба очекивати.

Након дугогодишњег стагнирања, еурибор је лагано почео да расте почетком марта. Домаћи и страни финансијски стручњаци данас кажу да разлога за бригу нема још увек нема. Како оцењују, еурибор ће постепено почети да расте тек када се заврши актуелна криза и њене последице, односно када се економија опорави и порасте тражња за новцем.

Главни економиста Шведске банке у Естонији Тони Мертсина рекао је недавно да нова кретања еурибора и рата треба везивати за актуелну кризу.

-Очекујемо да ће Еурибор почети постепено да расте када се криза заврши и када порасте тражња за новцем. Међутим, тренутно не предвиђамо његов снажан раст. Не видимо да ће Европска централна банка ове године мењати своју политику каматних стопа. Такође, банке радије осигуравају своју ликвидност него што би позајмљивале новац банкама са већим каматама-оценио је Мертсина.

Еурибор је каматна стопа по којој банке међусобно позајмљују новац. Његова вредност део је укупне камате не кредит, што значи да његов раст директно повећава и камату и месечну рату.

Пре економске кризе 2008. године, еурибор је достигао рекордних 4,7 одсто, да би већ следеће године пао на испод три одсто, а у 2010. на мање од један одсто. Након благог опоравка наредних година, еурибор је од 2016. године у минусу где приближно стоји и данас.

У Србији су за кретање еурибора везани готово сви стамбени кредити, али и велики број потрошачких зајмова.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Soraya zaljubljeni a u banke

25.08.2020. 13:43

Savršena vest, koja me je jako obradovala. Za tu razliku u mesečnoj rati moći ću da kupim još jedan četvorosobni stan. Baš sam jako srećna, bankari Vi ste jako divni ljudi, naprosto obožavam Vas.