ЉАЈИЋ О ГРАДСКИМ ХОТЕЛИМА: Помоћ стиже најкасније почетком октобра

Бета

22. 08. 2020. у 10:55

ЉАЈИЋ О ГРАДСКИМ ХОТЕЛИМА: Помоћ стиже најкасније почетком октобра

Расим Љајић / Фото Танјуг

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије, Расим Љајић, рекао је данас да "најкасније до почетка октобра" очекује исплату 1,25 милијарди динара помоћи за око 280 хотела у градовима.

Он је на ТВ Пинк навео да ће помоћ добити регистровани и категоризовани хотели у 27 градова Србије, за шта је новац усмерен од туристичких ваучера и из буџетске резерве.

"У наредних десет дана бити расписан позив (за програм)... То ће им (хотелима) помоћи да одрже главу изнад воде и да очувамо запосленост у хотелској индустрији, с обзиром да је (ако приме помоћ) забрањено отпуштање више од десет одсто запослених до краја године", рекао је Љајић.

Навео је да његово министарство већ прима позиве угоститеља из других места која нису обухваћена новим мерама, али да је тешко "добро, правилно и до тачнина таргетовати" коме је она најпотребнија.

"Ово је најбоље што смо са средствима које имамо могли да урадимо", додао је Љајић.

Министар је навео да су у Београду, од укупног броја гостију у хотелима, 85 одсто странци, у Новом Саду 67 одсто, а у мањим и бањским местима, странци чине до 30 одсто укупног броја гостију хотела.

"Крај сезоне неће бити позитиван, с обзиром на велики допринос који страни туристи имају" других година, рекао је Љајић.

Истакао је да постоји и једна позитивна последица пандемије: раст броја гостију у мањим туристичким местима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

zoki

22.08.2020. 17:34

Jesu li to oni koji nam uzimaju 100 € da prespavamo jednu noc ??? I sada treba da im se pomogne ??? Zasto ??? Nista u zivotu nisu doprineli Srbiji i Srbima . BAS NISTA i traze neke PARE . HOCU I JA PARE ZA NISTA . AKO NJIH NIJE STID , NIJE NI MENE

Kiza

23.08.2020. 19:43

Не разумем! Дал' сам глуп ил' само необавештен, али ја сам био убеђен да смо ми одавно капиталистичка земља и то неолибералне оријентације?! А то подразумева "тржишну утакмицу" и опстанак најспособнијих! Ко не зна и не може, тај треба да пропадне. Бар су такве биле свакодневне мантре неолибералних гуруа! Кад оно међутим! Та прича важи само за грађане: ако не плате кредите, рачуне, порез, следују им приватни извршитељи и заплена добара, ако немају пара! Док капиталистима држава даје НАШЕ новце да не би "јадни" дошли под удар закона тржишта! Па ко је сад овде луд, а ко збуњен? Само питам...