ДОЛАР СМАЊИО СРПСКИ МИНУС: Америчка валута тренутно у паду, а тиме и део нашег јавног дуга

С. БУЛАТОВИЋ

22. 08. 2020. у 08:37

ДОЛАР СМАЊИО СРПСКИ МИНУС: Америчка валута тренутно у паду, а тиме и део нашег јавног дуга

Фото: П. Милошевић

ДОЛАР наставља да пада, па и у односу на нашу валуту.

Последњих дана вредност му је испод сто динара. Самим тим тренутно пада и вредност српског јавног дуга, односно дела индексираног у овој валути. С обзиром да долар често осцилира, економисти уверавају да је добро што смо последњих неколико година смањили своје обавезе везане за њега.

Србија, на нивоу опште државе, последњег дана јуна дуговала је укупно 27,2 милијарде евра. Највећи део обавеза је везан за европску валуту - 47,7 одсто. У доларима дугујемо 5,2 милијарде - што је 17,1 одсто. За америчку валуту највећи део нашег јавног дуга био је везан 2016. године - трећина свих обавеза. А он је баш тада био на рекордним вредностима - премашивао је 108 динара.

- Ми смо последњих година реструктурирали задужења у доларима, како бисмо смањили ризик од његових осцилација - објашњава економиста Иван Николић. - У случају јачања долара растао је наш јавни дуг, иако то није имало везе са нама. Наше трансакције су у динарима и еврима. Једино се енергенти плаћају у доларима. Држава је у последње три до четири године, емисијом еврообвезница и превременом отплатом дела кредита, смањила ослањање на америчку валуту. И добро је да је то урадила. У овом моменту долар слаби, па је повољан ефекат, али често имамо периоде јачања ове валуте. У том случају би његове осцилације могле да поремете спољну позицију Србије.

Стручњаци верују да је неколико разлога слабљења долара. Америчка економија се суочава са последицама пандемије ковида 19, притиска је јачање кинеске привреде, а и следе избори.

БЕРЗА ПАМТИ

ОСЦИЛАЦИЈЕ долара директно утичу на цене берзанске робе. Како објашњава Иван Николић, у моменту када он слаби, евентуални раст вредности те робе се неутралише. Злато тренутно бележи рекордну вредност. Његово поскупљење осећамо мање, јер је истовремено ослабио долар у ком се оно обрачунава.

- Ту је више фактора који вероватно утичу - сматра Николић. - Сустизање Кине, негативни ефекти короне, али и изборне тензије. Ишчекује се њихов исход и мере које ће следити.

Фото: "Новости"

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)