ЖИЧАРА ГОТОВА ПОСЛЕ ПЕТ ГОДИНА: На Златибору јуче пуштена у пробни рад најдужа панорамска гондола на свету

Н. ЈАНКОВИЋ

20. 08. 2020. у 08:00

НА Преображење, на Златибору је у пробни рад пуштена најдужа панорамска гондола на свету!

ЖИЧАРА ГОТОВА ПОСЛЕ ПЕТ ГОДИНА: На Златибору јуче пуштена у пробни рад најдужа панорамска гондола на свету

Новости

Након пет година од почетка радова, исплатио се труд Златибораца. Они су сами, из сопствене касе финансирали највећи пројекат у туризму Србије последњих деценија, а према речима председника Општине Чајетина Милана Стаматовића, "из ових висина Србију је могуће видети из боље перспективе, ослобођену личних и политичких интереса, одавде се виде често оспоравани труд, вредност и успеси српског сељака."

- На овај велики празник завршавамо највећу инвестицију у историји Општине Чајетина и највеће улагање у туризам у нашој држави. Захвалност дугујемо Богу и народу. Прошли смо бројне препреке, уз много вере, радећи за своју државу. Зато наши противници ветар нису могли зауставити, сада ћуте, а ова грађевина остаје поколењима која долазе - рекао је Стаматовић, пуштајући "Голд гондолу" у пробни рад.

Новости

"Голд гондола" је пуштена у пробни рад који ће трајати 45 дана. Затим ће први путници моћи да уживају у чарима Златибора из још лепше и узбудљивије перспективе.

Траса гондоле дуга је 9 километара, повезује туристичко средиште Златибора са врхом скијалишта Торник. Има 55 најсавременијих кабина, а свака има места за 10 особа. Изградња је коштала 15 милиона евра, а као у случају када је обновљено скијалиште Торник уништено у НАТО агресији, гондола ће удесетостручити број туриста, на планини која већ јесте најпосећеније туристичко одредиште у држави.

- Иза нас је пет турбулентних година. За месец и по, први путници возиће се у најдужој панорамској гондоли на свету. Очекује нас тестирање, уређење трасе уз гондолу, а овај подухват повлачи низ нових великих инвестиција. Наш циљ у наредним годинама је да имамо милион туриста годишње на Златибору, уз 10 милиона ноћења и ми ћемо то остварити - истакла је Бојана Божанић, директор ЈП "Голд гондола Златибор", на међустаници гондоле на обали Рибничког језера.

Пре скоро 6 година, "Вечерње новости" прве су објавиле вест да ће на Златибору бити изграђена најдужа панорамска гондола на свету.

НОВИ ПРОЈЕКАТ

У Општини Чајетина већ планирају следећу велику инвестицију. У плану је изградња нове гондоле од Рибничког језера до врха Чиготе. Ова траса биће дугачка 4,5 километара и отвориће могућности за стварање још једног скијашког и спортско-рекреативног центра на Златибору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)