ПРЕКО АПЛИКАЦИЈЕ ДО ПРАКСЕ: Фирме ће се за програм "Моја прва плата" пријављивати до 15. септембра

В. Н.

15. 08. 2020. у 11:00

НАЦИОНАЛНА служба за запошљавање у понедељак ће расписати позив послодавцима заинтересованим да тек свршеним средњошколцима и дипломцима понуде прво радно место.

ПРЕКО АПЛИКАЦИЈЕ ДО ПРАКСЕ: Фирме ће се за програм Моја прва плата пријављивати до 15. септембра

Новости

Млади, до 30 година старости, који би кроз програм "Моја прва плата" да стекну праксу, моћи ће да конкуришу од 1. до 15. октобра. Фирме ће за ангажовање тек свршеног средњошколца добијати из буџета 20.000 динара дотације, а за дипломца 24.000 динара током девет месеци.

Процене су да ће прве зараде уз помоћ буџета добити око 10.000 младих, а државу ће то коштати две милијарде динара.

Фирме ће за програм моћи да аплицирају преко сајта "Моја прва плата" до 25. септембра. Уносиће опис радних позиција, послова, радних задатака, али и остале услове које очекују да кандидат треба да испуни. За пријаву будућих радника, Канцеларија за ИТ и еУправу, креираће апликацију.

На пројекту заједнички раде Привредна комора Србије, Национална служба за запошљавање, уз подршку Министарства финансија. Фирме и будући запослени повезиваће се од 1. новембра.

МОЖЕ ГАЗДА ДА ДОДА

ЗАПОСЛЕНИ млади ће имати право на уплату доприноса за случај повреде на раду и професионалне болести, у складу са законом, што ће исплаћивати НСЗ. Поред износа који држава даје за њихов ангажман, послодавац може кориснику програма исплатити додатна средства. Тако пише у уредби.

- Млади могу да се пријаве за неограничени број позиција, а што се тиче послодаваца, сви услови ће бити дефинисани јавним позивом Националне службе за запошљавање - објашњава Мирјана Ковачевић из Центра за едукацију, дуално образовање и образовне политике ПКС. - На сајту НСЗ биће оглашен позив и видљиви услови и у складу са тим условима и инструкцијама послодавци ће се пријављивати. Програм ће бити прилика за младе да стекну и своја прва радна искуства. С друге стране, послодавцима је то шанса да пронађу кадрове за одређена занимања која су иначе тешко налазе. Услов јесте да млади буду без радног искуства. Ово ће бити прилика да уђу у реално радно окружење и да се у оквиру програма оспособљавају за самосталан рад.

Младе могу да траже и приватне и државне компаније. Приоритет ће имати послодавци из приватног сектора, а нарочито послодавци из девастираних општина.

РАДНА ГРУПА

СПРОВОЂЕЊЕ програма ће пратити радна група коју ће формирати Влада. У њој ће бити представници кабинета председника Владе, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства финансија, Министарства омладине и спорта, Националне службе за запошљавање и Привредне коморе Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)