ЗБОГ КОРОНЕ МАЊЕ ДОЗНАКА ИЗ ИНОСТРАНСТВА: Прилив пао за 23,8 одсто у првих пет месеци

Е.Б.Т.

четвртак, 13. 08. 2020. у 17:23

ЗБОГ КОРОНЕ МАЊЕ ДОЗНАКА ИЗ ИНОСТРАНСТВА: Прилив пао за 23,8 одсто у првих пет месеци

Фото: Depositphotos

ПРИЛИВ по основу дознака у Србији је у првих пет месеци ове године смањен за 23,8 одсто у односу на исти период прошле године и износио је 1,37 милијарди евра.

Лични трансфери из иностранства од јануара до маја износили су 1,05 милијарди евра, што је 328,7 милиона евра мање у односу на исти период лане, показују подаци Народне банке Србије.

Опадање прилива по основу дознака у НБС објашњавају као последицу околности у вези са пандемијом корона вируса и њеног утицаја на светска економска кретања, као и на мобилност људи. Иста ситуација забележена је на глобалном нивоу, па самим тим и у нашој земљи.

Лични трансфери обухватају дознаке радника, пензије и друга социјална примања, као и помоћи и поклоне из иностранства упућене физичким лицима, резидентима Србије. НБС, како напомињу, користи методологију платног биланса Међународног монетарног фонда, према којој су дознаке обухваћене кроз ставку која се назива лични трансфери.

Прилив по основу дознака лане је износио 3,51 милијарду евра, у 2018. години 3,53 милијарде евра, а пре три одине био је 2,95 милијарди евра.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)