ЈАДРАН ЗАМЕНИО ЕГЕЈ: Због затворених граница све више наших туриста одмара се у Албанији, БиХ и Хрватској

Ј. Субин

13. 08. 2020. у 11:00

ЈАДРАН ЗАМЕНИО ЕГЕЈ: Због затворених граница све више наших туриста одмара се у Албанији, БиХ и Хрватској

Неум угостио велики број људи из Србије / Фото Алмир Терзић

СРБИ су увек жељни мора. Како им је ове године Грчка, као омиљена дестинација, у највећем делу сезоне била затворена, наши туристи брзо су се преоријентисали на Турску, Египат, Хрватску, али и Босну и Херцеговину и Албанију. Према неким проценама, у овим летовалиштима, тренутно одмара више од 35.000 грађана Србије. То је далеко од броја који је уобичајен за овај период, али је свакако изненађујући податак о расту броја одлазака на море, рецимо у Албанију.

Друштвене мреже, последњих месеци, препуне су путника из наше земље који обилазе обалу Албаније. Најпосећеније дестинације су Драч, Валона, Саранда и Ксамил. Део је на Јадранском мору, а део на Јонском.

Како кажу, љубазни домаћини, више него коректан смештај по апартманима, али и луксузним хотелима и цене, главни су адути за одлазак у Албанију на летовање. Не треба занемарити ни чињеницу да за улазак у ову земљу није потребан PCR тест. Релативно брзо се стиже, а цене, које су и за 50 одсто ниже од Црне Горе и Грчке, више су него привлачне за једно квалитетно и јефтино летовање.

Осим у Албанију, наши туристи ове године су отишли, многи можда и први пут, у једино летовалиште у БиХ - Неум.

Иако претрпан апартманима, хотелима и новоизграђеним објектима, био је добар за грађане Србије, који су одмор хтели да потраже у овом делу Јадрана, без икаквих додатних обавеза, када је реч о карантину или плаћању PCR теста. И овде цене иду наруку туристима. Ванпансионска потрошња је далеко јефтинија од Београда, а само летовалиште приступачније него Хрватска, Црна Гора или чак и Грчка.

УСКОРО ОБАВЕЗАН PCR ЗА СТРАНЦЕ

НАДЛЕЖНИ у Србији планирају да уведу обавезан PCR тест и изолацију од 14 дана за странце који долазе у Србију. Како је рекао Бранислав Тиодоровић, епидемиолог, на следећој седници Кризног штаба биће прецизирано на које земље ће се то односити:

- Дилема нема много за Бразил и Индију, али морамо имати добру процену за европске земље. Важно је да се одрже и економске везе, промет људи и робе, али се мора водити рачуна и о епидемиолошкој ситуацији. За странце би се увела мера обавезног негативног PCR теста, не старијег од 72 сата и мера изолације од 14 дана.

А да су се ове сезоне, иако је последњих недеља потребан негативан PCR тест, не старији од 48 сати, наши туристи запутили у Хрватску, потврђују и званични подаци њихове националне туристичке организације. Како су за "Новости" рекли, у Хрватској је од почетка године, до 10. августа, боравило 48.000 туриста из Србије и остварено је више од 325.000 ноћења. То представља 40 одсто у доласцима и 43 одсто у ноћењима, у односу на исти период прошле године.

- Гости из Србије највише ноћења су остварили у Истри, Приморско-горанској и Сплитско-далматинској жупанији - кажу из Хрватске туристичке заједнице. - Када је реч о дестинацијама, ту су Ровињ, Загреб, Пула, Пореч и Опатија. Само у првих 10 дана августа, у Хрватску је дошло више од 10.000 туриста из Србије. Остварено је око 72.000 ноћења, а то је све 75 одсто у доласцима и 56 одсто у ноћењу, у односу на август 2019. У Хрватској тренутно летује око 8.000 туриста из Србије.

ГРЧКА РАМПА ДО ЈЕСЕНИ

ГРЧКА за Србију неће подићи рампу за улазак до 1. септембра. Забрана је продужена заједничком одлуком грчког министра, а објављена је и у "Службеном гласнику" ове земље. Претходна је на снази до 14. августа.

Мера предвиђа привремену забрану уласка у Грчку свих држављана трећих земаља, на било којој улазној тачки. Забрана уласка не важи за земље чланице ЕУ и "шенген зоне", као ни за држављане Аустралије, Грузије, Канаде, Јапана, Новог Зеланда, Руанде, Јужне Кореје, Тајланда, Уругваја и Уједињених Арапских Емирата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

vidoje

23.08.2020. 08:53

"Mera predviđa privremenu zabranu ulaska u Grčku svih državljana trećih zemalja, na bilo kojoj ulaznoj tački. Zabrana ulaska ne važi za zemlje članice EU i "šengen zone"," E sad vidite ovo: drzavljani Srbije mogu uci u SAD bez prethodnog negativnog PCR testa ili obaveznog karantina sem u slucaju da su pre toga boravili u nekoj od drzava šengen zone, UK, Kini, Brazilu ili Iranu! Fenomenalno!