НОВА ТРОСТРУКО ВЕЋА ОД САДАШЊЕ: Приводи се крају испуњавање услова за изградњу луке у Сремској Митровици

Е. Б. Т.

11. 08. 2020. у 20:22

ЕКСПРОПРИЈАЦИЈА земљишта у Сремској Митровици, на којем ће бити изграђена лука у том граду, требало би да буде завршена до краја године.

НОВА ТРОСТРУКО ВЕЋА ОД САДАШЊЕ: Приводи се крају испуњавање услова за изградњу луке у Сремској Митровици

Фото: Новости Архива

Први радови на приступној саобраћајници очекују се већ следеће године. То најављују из Градске управе, истичући да раде на испуњавању неопходних услова како би обезбедили да Светска банка финансира изградњу. Пројекат је вредан више од 20 милиона евра. 

- Сремска Митровица би овим пројектом добила ново лучко подручје, на којем ће се налазити терминали за нафту, житарице, депоније песка и шљунка, а ту би била смештена и царина и речна полиција – истичу у Градској управи. - Све то би омогућило да тај град постане логистички центар за речни транспорт и допринело би развоју ове гране саобраћаја.

Садашања лука у том граду налази се на око 4,5 хектара површине, а проширењем и доградњом нове, биће смештена на троструко већем простору.

- Планирано је да лучко подручје заузме 14 хектара на локацији која је сада у власништву фирме „РТЦ Лука Легет“, а то значи да ће се прво обавити експропријација тог земљишта – каже директорка јавног предузећа „Урбанизам“ Мирјана Васут.

– У оквиру лучког подручја биће обезбеђени посебни делови за прихват расутог материјала, житарица, течних материјала и свих осталих садржаја.

На овом простору планирана је изградња и нове инфраструктуре, за шта ће бити опредељен простор у  јавној намени за интерну приступну саобраћајницу државном путу.

- Први конкретни послови, који ће се овде одвијати, могу се очекивати већ идуће године – наводи Васутова. - То би било опремање  минимумом приступне саобраћајнице ка лучком подручју. 

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, прошле године је најавила да ће Влада уложити око 20 милиона евра у развој водног саобраћаја, пре свега уређење речних корита Саве и Дунава и модернизацију лука.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)