ИНИЦИЈАТИВА КЛАСТЕРА НЕКРЕТНИНА: И агенције би да издају лист непокретности

А. Булатовић

10. 08. 2020. у 17:27

ИНИЦИЈАТИВА  КЛАСТЕРА НЕКРЕТНИНА: И  агенције би да издају лист непокретности

Фото: В. Данилов

КЛАСТЕР некретнина поднео је иницијативу Влади да се посредницима у промету и закупу некретнина, као професионалним корисницима услуга е-катастра, одобри да могу да издају лист непокретности под истим условима као и нотари и геодетске организације.

У ресорном министарству кажу да је за то потребно изменити Закон о поступку уписа у катастар непокретности и водова и да су спремни да подрже сваку иницијативу која користи грађанима и привреди.

- Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре увек води рачуна о најбољем интересу грађана и грађанки, те уколико би проширивање круга лица омогућило лакше прибављање листа непокретности за грађане и привреду, подржаћемо сваку такву иницијативу и предузети кораке из своје надлежности да би она била и спроведена- речено је Танјугу у министарству.

Председник УО Кластера некретнина Ненад Ђорђевић рекао је Танјугу да на основу владине уредбе којом је јавним бележеницима и геодетским организацијама поверено издавање листа непокретности грађанима, посредници у промету непокретности, као професионални корисници услуга е Катастра, не могу да издају грађанима лист непокретности.

- Иако смо технички и стручно оспособљени да то радимо, а грађани се приликом промета прво обраћају нама и углавном код нас завршавају све те послове у вези са прометом или издавањем непокретности пре овере предуговора или уговора, када иду код јавног бележника на оверу.

Дорђевић је истакао да би било у интересу грађана и државе да им се одобри да под истим условима као јавни бележници и геодетске организације издају листове непокретности пошто ће грађанима бити знатно смањен период чекања и тако неће морати више пута да одлазе код јавног бележника.

У министарству напомињу да је, ипак, потребно разликовати статус професионалног корисника и могућност издавања листа непокретности у папиру.

Према законској дефиницији, "професионални корисник" јесте лице, односно орган коме је од стране Завода, додељено корисничко право да, у вези са обављањем своје делатности, кроз е-Шалтер врши увид у катастар, односно да преузима податке из катастра, као и да кроз е-Шалтер подноси и преузима документе у вези са уписом у катастар, објашњавају у министарству.

Такође, кажу да на основу поднетог захтева РГЗ-у, посредници у промету и закупу непокретности могу одмах да добију статус професионалних корисника.

- Што се тиче листа непокретности, законом је дефинисано да једино јавни бележници, као геодетске организације могу издавати изводе из листа непокретности. Услови издавања извода уређени су одговарајућом Уредбом.

Међутим, додају у министарству, управо реформом коју је спровело Министарство грађевинарства, заједно са РГЗ-ом и Светском банком, у делу који се односи на упис права својине и унапређење земљишне администрације, створени су услови и све техничке могућности да се "круг лица која могу издавати лист непокретности, прошири и на друге кориснике, међу којима су и адвокати, агенти за некретнине, као и други субјекти који имају интерес и потребу да убрзају тај поступак".

За реализацију поднете иницијативе да се прошири круг лица која могу издавати лист непокретности, потребно је приступити изменама Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова, будући да се круг лица може проширити једино изменама тог закона, наводе у министарству.

Иначе, Министарство грађевинарства је крајем јуна објавило да грађани више неће морати да чекају у редовима на шалтеру Републичког геодетског завода како би прибавили лист непокретности, пошто ће га нотар издавати као електронски документ по службеној дужности.

Влада Србије усвојила је 26. јуна на седници Уредбу о условима издавања извода из листа непокретности и листа вода из Геодетско-катастарског информационог система, од стране јавних бележника и геодетских организација.

Лист непокретности ће за потребе промета непокретности бити бесплатан за грађане и приведу, док ће се за неку другу сврху код нотара плаћати само 540 динара, уместо административне таксе у РГЗ-у која сада износи 1.240 динара, рекла је тада Танјугу помоћница министра грађевине Јованка Атанцковић.

Како је рекла, лист непокретности као електронски документ прибљава се бепслатно када се врши промет непокретности, али ако неко хоће из другог разлога да има одштампани примерак електронског документа за своје потребе мораће да плати код нотара или и у канцеларији неке приватне геодетске организације цену, која је дефинисан уредбом, од 540 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)