ЛИСТА НАЈПОСЕЋЕНИЈИХ САЈТОВА: РГЗ у топ 40 у Србији

Е. Б. Т.

10. 08. 2020. у 15:34

ЛИСТА НАЈПОСЕЋЕНИЈИХ САЈТОВА: РГЗ у топ 40 у Србији

Фото: РГЗ-промо

РЕПУБЛИЧКИ геодетски завод је, према најновијој листи најпосећенијих сајтова компаније „Alexa Internet Inc“ која је део највеће светске компаније „Амазон“, заузео 40 место у Србији и тиме постао једина државна институција у нашој земљи и једина катастарско-картографска установа у Европи која се налази у топ 50 сајтова на националном нивоу.

- Захваљујући пројекту „Унапређење земљишне администрације у Србији“ који се реализује уз подршку Светске банке, грађанима је путем интернет странице РГЗ-а омогућено да преко апликације „екатастар“ виде податке о свакој парцели, објекту или стану у Србији и њиховим власницима, изврше увид и користе више од 280 сетова података јавног сектора на порталу „Геосрбија“ – истиче се у саопштењу из ове установе. – Такође, могу да преузму дигитално потписана решења на електронској огласној табли, добију информације у инфо-центру, док преко „езаказивања“  могу да резервишу термин за предају захтева на шалтеру катастра и провере статус свог предмета.

Примедбу на рад службе, како се наводи, пријављују преко апликације „епримедбе“, проверу вредности своје непокретности добиће у „регистру цена“, а грађанима су на располагању и мобилне апликације“геосрбија“ и „геосрбија кат“.  Информациони систем РГЗ-а месечно одговори на 10,7 милиона упита и бележи више од милион захтева које оствари преко 400.000 различитих корисника. Просечно време одзива је 0,03 секунде.

- Ово признање је и доказ да су услуге РГЗ-а транспарентне и доступне, што су два од четири главна циља пројекта „Унапређење земљишне администрације у Србији“ – поручују из РГЗ-а.

- Када се модернизација и реформе институције које се кроз пројекат спроводе заврше, систем земљишне администрације постаће потпуно ефикасан. Ова је и показатељ да је тржиште некретнина у Србији веома развијено и да ће грађевинарство у наредном периоду бити важан фактор напретка привреде и сектор који ће утицати на раст БДП-а Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)