ДЕБАКЛ ПРЕТИ СТАНУ НА ДАН: Издавање апартмана у великим градовима, од уносног бизниса до пропасти

Г. НОВАКОВИЋ

понедељак, 10. 08. 2020. у 13:00

ДЕБАКЛ ПРЕТИ СТАНУ НА ДАН: Издавање апартмана у великим градовима, од уносног бизниса до пропасти

Фото Ж. Кнежевић

НЕКАДА профитабилан бизнис станодаваца који су некретнине давали у дневни најам, најчешће страним туристима, ове сезоне доживео је потпуни дебакл.

Број резервација "станова на дан" у Београду и Новом Саду је преполовљен у односу на исти период прошле године. Добром посетом, од великих градова, може се похвалити једино Ниш.

Глобална пандемија вируса корона угрозила је рад туристичких радника. Велика већина рентијера са зебњом ишчекује развој ситуације, како би на папир ставили исплати ли им се да и даље издају апартмане. Већина наде полаже у септембар.
- Посао је у Београду стао већ почетком марта - каже нам Наташа Јеличић из агенције "Стан на дан". - Резервације које смо имали за крај марта и у априлу су се убрзано отказивале и ми смо гостима враћали депозите. У јуну је ситуација почела мало да се поправља, међутим, нови налет вируса нагло нас је пресекао. Уздамо се у септембар, у супротном, плашимо се затварања фирме.

ПОЗАЈМИЦЕ ЗА ЛИКВИДНОСТ

МАЛА и средња предузећа и предузетници из сектора туризма, угоститељства и превоза путника, који су највише погођени пандемијом, могу да узму повољне кредите за ликвидност и обртна средства из посебног програма Фонда за развој, рекли су нам из ресорног министарства. Предвиђени су кредити до пет година, који укључују грејс период до две године и рок отплате до три године. Каматна стопа је један одсто годишње.

Само у Београду, попуњеност "станова на дан" током маја била је око 20 одсто, у јуну је забележен пораст од 60 одсто, док је у августу резервисано само 119 ноћења. Када се узме у обзир да је у истом овом периоду августа прошле године забележено 700 ноћења, рачуница је обесхрабрујућа.

Цене издавања "станова на дан" пале су у просеку 15 до 20 одсто у односу на прошлу годину, а за цео један дан смањен је и број ноћења. Тако гости на дестинацијама широм Србије бораве у просеку два дана.

КИРИЈЕ

ОНИ који се упусте у издавање "стана на дан" углавном нису власници објекта, већ смештајне јединице изнајмљују. Према речима Наташе Јеличић, искуство показује да су поједини хотелијери отказали станове, а онима који још рентирају власници су опраштали кирије за претходне месеце.

Према подацима које смо добили са портала "Апартмани Београд", а у чијој понуди се налазе и "станови на дан" за север земље, у Новом Саду ситуација је иста као и у главном граду. Београд и Нови Сад су хендикепирани од почетка, будући да много људи у њима живи и тренутно нису привлачни за посету. Уз то, били су и жаришта вируса.

Да ипак није све тако црно, сведочи и светли пример из Ниша. Каменички вис, Нишка бања, Сува планина, привукли су госте у овај град. Према речима Николе Радовановића, једног од власника апартмана, изгледа да су имали среће.
- Радили смо све време од када је почела епидемија - каже Радовановић. - Пословно и туристички, гости долазе највише из Београда и Новог Сада. Очекивали смо да ове године буде још боље него прошлог лета, али не можемо да будемо незадовољни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)