ПРЕДОМИШЉАЊЕ И ДО ПОЧЕТКА ОКТОБРА: Рок за одбијање мораторијума истиче данас, али неке одлуке можете да донесете и наредних дана

В.Н.

понедељак, 10. 08. 2020. у 13:38 >> 13:38

ПРЕДОМИШЉАЊЕ И ДО ПОЧЕТКА ОКТОБРА: Рок за одбијање мораторијума истиче данас, али неке одлуке можете да донесете и наредних дана

Фото Н. Фифић

РОК до када грађани званично могу да се изјасне против мораторијума на отплату кредита истиче данас.

Одлуком Народне банке Србије је, међутим, свим дужницима омогућено да се предомисле у било ком тренутку током наредна два месеца, односно до првих дана октобра и да одбију план одлагања отплате позајмица који су им банке понудиле, а тиме и да избегну додатне трошкове.

Финансијски стручњак Душан Узелац напомиње да би требало добро да промисле шта им се исплати.

- Одлагање ће добро доћи људима који су остали без посла, да премосте тај период и да не дугују банци, јер би без мораторијума многи трпели последице због кашњења у плаћању кредита - објашњава Узелац. - Друга категорија су људи који су и уз редовна примања пристали на паузу, а они сада имају привидни вишак прихода. Неки ће тиме поклопити старе дугове или дозвољени минус, што је доста добра одлука, јер се тако позајмица са великом каматом исплаћује, а практично се дуг пребацује на стамбени или потрошачки кредит са значајно повољнијом каматом.

Сви они који се двоуме да ли да користе овај застој у отплати, до октобра банци не морају ништа да дају. Без обзира на то када су одбили мораторијум, клијенти ће добити две могућности за плаћање рата.

Сваки дужник ће на јесен имати могућност, у року од седам дана, да измири све обавезе које су биле обухваћене мораторијумом, за август и септембар - и главницу и редовну камату. Друга опција је да измири само редовну камату за два месеца, а да му се плаћање главнице помери на крај отплате. У оба ова случаја дужник ће, практично, користити мораторијум, односно паузираће рате, али му неће бити увећане за износ камате за август и септембар, ако их измири у октобру.

Ако се дужник одлучи да у октобру намири и августовску и септембарску рату, то значи да би ипак требало да током трајања мораторијума одваја овај износ новца, јер му стиже и рата за текући месец.

МАЊЕ ИНТЕРЕСОВАЊЕ

ПРВИ мораторијум одбило је свега шест одсто дужника. Стручњаци сматрају да ће у новом кругу повластица које банке нуде бити много мање интересовање грађана. Нарочито ће о застоју у отплати размислити корисници дозвољеног минуса, јер многи нису разумели да се и камата за ове позајмице одлаже, а самим тим после и додатно увећава.

Друга опција је за неке повољнија - да дужник по истеку мораторијума плати само камату која би му следовала током августа и септембра. Колико она тачно износи, сваки дужник може да види у свом отплатном плану, где је јасно разграничен износ који се сваког месеца плаћа на име главнице дуга, и износ који се плаћа на име камате.

У том случају, дужнику неће бити увећане преостале рате на име камате, а добиће два месеца дужи отплатни рок, уз редовну, уговорену камату.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)