КОМБАЈНИ СПРЕМНИ, НЕ И ОТКУПНА ЦЕНА: Са домаћинима у Банату уочи почетка жетве сунцокрета

Б. Грујић

недеља, 09. 08. 2020. у 10:00

КОМБАЈНИ СПРЕМНИ, НЕ И ОТКУПНА ЦЕНА: Са домаћинима у Банату уочи почетка жетве сунцокрета

Фото В. Н.

СРЕДИНОМ августа на пољима у средњем Банату почеће жетва сунцокрета, који је за разлику од деценијама уназад просечних 40.000 хектара, засејан на нешто мањој површини и обухвата око 38.000 хектара.

Мада су комбајни спремни, вршидба још није почела, а земљорадници са нестрпљењем очекују финалну фазу наливања зрна и откупну цену сунцокрета, о којој, како кажу, засада не знају много.

- Заиста не могу ни да претпоставим колика ће бити откупна цена, прошле године је износила 28 динара авансно и касније још два динара, а с обзиром на то да ситуацију додатно компликује вирус корона, може се очекивати да ће цена бити иста, око 30 динара - каже нам Милан М., који у атару села Елемир има засејан сунцокрет на два хектара.

СПАС ЗА ПЧЕЛАРЕ

ТРЕЋУ годину узастопно, сунцокрет, односно паша на пољима засејаним овом културом, спас је за пчеле и пчеларе у Банату, јер на уљаној репици, багрему и липи паше скоро да и није било. Да није сунцокрета, кажу пчелари, меда не би било довољно ни пчелама за зиму, као ни људима за храну и здравље.

- Мада сам га посејао почетком априла, вршидбу планирам за крај августа, биљке су још ниске растом и зрна нису потпуно наливена - додаје Милан.

Ивана Васиљић из Пољопривредно-стручне службе у Зрењанину, каже да свакодневно обилази њиве под сунцокретом и да, на срећу, већег невремена није било, па су биљке у добром стању у фази прецветавања, формирања и наливања зрна, а да према садашњем изгледу има потенцијала за добар род.

ПШЕНИЦА ЗА ИЗВОЗ

МИНИСТАР пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да очекује 1,9 до два милиона тона пшенице за извоз, када Србија задовољи своје потребе.

- Ове године пољопривреда ће бити добар генератор раста БДП-а и смањења последица вируса корона - рекао је Недимовић за ТВ Прва.
Према његовим речима, кукуруз и соја чекају жетву, а жетва сунцокрета је на неколико парцела Баната и Срема почела.

Прошлогодишњи просечан принос сунцокрета на подручју средњег Баната био је 3,5 тона по хектару, а земљорадници очекују сличан, можда и мало увећан принос, с обзиром на то да је киша пала у последњем трену, али баш када је била највише потребна.

- Кишни облаци су, неком чудном путањом, заобилазили меленачки атар, а и када су падале, падале су киселе кише и онемогућиле сунцокрет да боље роди, док је, колико чујем, ситуација у атару села Михајлово, Арадац, много боља и приноси ће бити изнад очекиваних - каже за "Новости" Миомир Стојков из Меленаца.
Без обзира на чињеницу да вршидба сунцокрета ускоро почиње, нико од одговорних у уљарама, осим нагађања, са сигурношћу не може да гарантује откупну цену зрна по килограму.

ПО ТРАДИЦИЈИ

Фото В. Н.

ОСИМ кукуруза, који се традиционално највише узгаја на пољима банатске равнице, жито и сунцокрет су културе које одржавају стандардан засад, али и приносе, док је на пример шећерна репа, затим соја, у великом паду и уколико се тренд настави, за коју годину нико их неће сејати, због слабе исплативости.

- Како буде биће, само да нас не изненаде неки градоносни облак и олуја, а сунцокрет је традиционална култура овог поднебља и људи ће га увек сејати, без обзира на принос и зараду - поручују замљорадници из околине Зрењанина, који очекују око четири тоне по хектару.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)