УНИШТЕН ДЕПО СЕМЕНА БИКОВА: Пропаст сточарско-ветеринарског центра Крњача, једног од најстаријих у Европи

Ј. СУБИН

08. 08. 2020. у 12:00

УНИШТЕН ДЕПО СЕМЕНА БИКОВА: Пропаст сточарско-ветеринарског центра Крњача, једног од најстаријих у Европи

AP Photo

НА Сточарско-ветеринарски центар Крњача, једну од најстаријих лабораторија у тој области у Европи, стављен је катанац.

 Немар је уједно разлог и што је у овој установи уништен депо семена бикова, од око 500.000 доза, чија се вредност процењује на више од милион евра. Нико од надлежних, међутим, не жели да коментарише ову ситуацију, која очигледно није настала преко ноћи, већ је пропадање, наводно, започето још пре неколико година. Ни некадашњи радници центра не желе да причају јавно.

Како "Новости" незванично сазнају, иза читаве приче о пропадању стоји покренути приватни бизнис, једног од директора овог центра, али и земља, наводно око 100 хектара, којом управља Институт за ветеринарство Београд, а налази се на изузетно атрактивној локацији. У Институту нису хтели да коментаришу ове наводе, али ни ситуацију са СВЦ Крњача.

- Колапс је почео око 2013. године са доласком новог руководства - рекао нам је један од бивших радника. - Уништен је центар који је био на завидном нивоу. Били смо извозна фирма, имали добре плате, у рангу са европским примањима. Нико није имао слух за пропадање центра, апеловали смо ресорном министарству да се то не упропасти, да треба да се размишља о генетици животиња, на крају и о самим радницима, али нико није хтео да нас слуша.

Центар је у једном моменту због дуговања остао и без струје, што је, чини се, било и пресудно за уништавање банке семена. И док поједини запослени истичу да је стрмоглаво урушавање почело 2013. године, у извештају о пословању, из пословних књига се може закључити да пропаст почиње 2016. године. Свака наредна година била је гора од претходне.

Осим што Центар сада дугује плате запосленима, новац чекају и добављачи. Радници наслућују да се спрема распродаја имовине и машина, због атрактивне локације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Banat

09.08.2020. 19:58

Pored pančevačkog puta je dugo stajala tabla da se prodaje"njihovo"zemljište iako svi znaju da su te OTETE parcele predviđene da se,kao restitucija,vrate njihovo pravim vlasnicima i njihovim naslednicima-meštanima Ovče!To je bilo jedno veliko leglo lopovluka i kriminala,ali podržano/iz interesa/od ljudi na najvišim položajima,a koji su i svoju decu tu zapošljavali kao kontrolu da lopovu neko nešto ne uskrati!!!Čudi me kako ih Nedimović nije pročitao.Što se tiče semenskih doza,to je tek bio OGROMAN KRIMINAL i biznis počevši od ovog Instituta pa do raznoraznih veterinara i"veterinarskih službi"u nabavci,transportu,primeni i naravno naplati...u celoj Srbiji!

Tvor 001

09.08.2020. 23:25

@Banat - Banat u pravu si 100 '/, sve pravna povezana marina,l'olivo.Sada neka veterinari prave relax....ali resto zivota neka semene svojim semenom krave.Nista neka murija dobro stisne Sefa veterine i mora propevati.Jasno kao Dan fa on sve mora znati