МИНИСТАР АНТИЋ У БОРУ: Рударство је надинамичнији део наше економије

Танјуг

06. 08. 2020. у 22:30

МИНИСТАР рударства и енергетике Александар Антић честитао је данас свим рударима 6. август, Дан рудара.

МИНИСТАР АНТИЋ У БОРУ: Рударство је надинамичнији део наше економије

Фото: Министарство рударства и енергетике

Он је поручио да рударство у овом тренутку представља један од најдинамичнијих делова укупне економије, те изразио задовољство резултатима стратешког партнерства са кинеским партнерима у Зиђин Бору.

Антић је на обележавању Дана рудара у компанији Зиђин у Бору рекао да је рударски сектор у Србији, у ситуацији када се читав свет сусреће са великим изазовима због пандемије корона вируса, успео да се одржи чврсто "обема ногама" на земљи и наставио је да бележи изузетне резултате.

- Рударство је у првих шсест месеци ове године имало раст у производњи са 3,8 одсто, посебан допринос је, пре свега, екпслоатација метала са више од 20 одсто и у том одличном резултату управо Зиђин Бор, наше стратешко партнерство овде у Бору, дао је кључни допринос - рекао је Антић.

Захвалио је кинеским партнерима на импресивним производним резултати који говоре да ће се сви планови који су део инвестиционог циклуса вредног 1,26 милијарди долара заиста и остварити, те нагласио да је рударство у овом тенутку наставља да напредује и да се развија.

- Имамо готово 29.000 запослених у рударском сектору, што је 11,9 одсто него у истом периоду прошле године. То је доказ да се рударска индустрија и рударски бизнис у Србији развија - рекао је Антић и нагласио да ће то и надаље бити један од приоритета.

За Србију је навео да је регионално најјача рударска индустрија, да је део и светске мапе, те да је препозната као једна од најтрактивнијих рударских дестинација са огромним рударским потенцијалом.

Фото: "Новости"

- У овом тенутку имамо готово 175 истражних поља на којима ради велики број домаћих, али и страних компанија са добрим резултатима који показују један значајан потенцијал - каже Антић.

Навео је да је у 2019. било 140 милиона долара инвестиција у истраживање и да је то најбољи доказа да у времену пред нама можемо очекивати још боље резултате у рударству, те нагласио да је то позивница и младим људима да рударски сектор представља и њихову будућност.

У 2019. смо, каже, имали више од 400 милиона долара инвестиција у експлоатацију и да је то била одскочна даска за добре резултате који се постижу и у 2020, у сложеним околностима. Нагласио је да ће Влада Србије снажно подржати све инвестиционе програме и циклусе и биће снажан гарант свима да ће рударство у Србији бити модерно, уз поштовање највиших стандарда из области заштите на раду и еколошких стандарда.

- Модерно рударство, зелено рударство, рударство у функцији будућег развоја, то су наши приоритети - поручио је министар.

Навео је да Србија располаже великим капацитетима и потенцијалима, поготово у Источној Србији, борском региону са свиме што ради Зиђин, укључујући и налажиште Чукару Пеки, те да се отварање тог рудника очекује 2021. године.

Навео је и потенцијале у Западној Србији, рад компаније Рио Тинто на подручју Јадра и руде јадарит за коју каже да је једна од наших одскочних дасака које ће помоћи да лансирамо нашу економију у једном потпуно новом смеру.

Захвалио је свим рударима на њиховом значајном доприносу расту економије, укључујући и рударе Колубаре и Костолца који су, каже, обезбедили енергертску стабилност земље, и који бележе изузетно добре резултате у производњи угља.

Фото: "Новости"

Нагласио је да стратешко парнетство са Зиђином показује као изузетно успешно за Србију.

- Чињеница да данас имамо готово 5.500 запослених у оквиру Зиђин Бора, више од 10 одсто него што имали 2018, чцињеница да је данас просечна зарада на нивоу компаније Зиђин 92.000 динара, готово 35 одсто већа него 2018, говоре да смо добили једног стабилног, снажног, стратешког партнера који улаже у будућност и људе. Изузетно сам поносан и задовољан тим резултатима - каже Антић.

Изузетно је, наводи, задовољан резултатима који говоре о томе да се драматаично повећала безбедност на раду и заштита на раду, да су резултати у тој области заиста импресивни.

- Прозводни резултати су фантастични. За првих шест месесеци откривка је повећана 97 одсто, влажна руда је повећана за више од 16 одсто, катодни бакар из сопственог концентрата за више од 18 одсто. То су импресивни производни резултати који говоре да ће се сви планови које имамо, који су део нашег инвестиционог циклуса вредног 1,26 милијарди долара, заиста и остварити - поручио је Антић.

Позвао је кинеске партнере да наставе са снажним инвестицијама и да реализују заједничке планове и када је екологија у питању.

- Знам да су они суочени са наслеђеним еколошких проблемима, знам да су апсолутно посовећени решавању тх проблема и желим да им још једном дам подстицај да те пројекте везане за екологију и калитет ваздуха у Бору до крај испуне и да им они буду на нивоу првих приоритета - рекао је Антић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)