СТИЖЕ ЈОШ ЈЕДНА ПЛАТА: Важна вест за грађане Србије

Е. Б. Талијан

петак, 07. 08. 2020. у 08:50

СТИЖЕ ЈОШ ЈЕДНА ПЛАТА: Важна вест за грађане Србије

Никола Фифић

НА рачуне више од милион запослених у 235.372 предузећа данас стиже 60 одсто минималне зараде, односно око 18.000 динара или 155 евра, које држава исплаћује у оквиру новог пакета мера помоћи привреди.

Из буџета су за ту сврху опредељене 18,4 милијарде динара.

Новац ће добити новоосноване фирме, али ће њима средства, у висини од 120 одсто минималца, бити уплаћена у септембру. Право на ову помоћ имају предузећа основана у периоду после 15. марта, а најкасније до 20. јула ове године, и за њих ће бити отворени посебни наменски рачуни.

Сви који су добили минималну зараду у јулу аутоматски су пријављени за нови пакет мера. Њима друга уплата следи у септембру, а за један месец биће им одложени порези и доприноси на зараде.

У Савезу рачуновођа и ревизора Србије објашњавају да корисници претходне новчане помоћи морају да одржавају број запослених у складу са тим условом до 31. октобра, а они који прихвате нове исплате, до краја ове године.

- То је главни разлог што већина предузећа која су користила први пакет мера сада каже да неће користити овај нови - истиче Весна Нешић, из Савеза.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Nebojša

07.08.2020. 10:25

Sinisa Mali je veoma jasno rekao da oni koji nisu uzeli pomoc drzave, da su ostetili radnike, pa samim tim ovo je pomoc radnicima a ne drzavi ili pak pomoc nesavesnim i lossim poslodavcima koji ne daju plate radnicima. Savesni poslodavac koji na vreme isplati olate radnicima na ovu pomoc ne moze da racuna nego pored plate koju da radnicima morao je i sada i za ovo mora da plati doprinose na pomoc koju drzava daje ovakvim nacinom radnicima. Ne znam sta ga je sprecavalo i sprecava da ove pare iz budzeta prebaci radnicima direktno i da ne pomaze vise na ovakav nacin poslodavcima

peki

08.08.2020. 08:51

Vlada je svojevremeno najavila da će za ovaj paket pomoći snajperski precizno utvrditi kome je potrebna pomoć a kome ne, kako se nebi rasipale pare iz budžeta. Pa opet dadoše i onima što su normalno poslovali, i ostvarivali prihode. Samo su bedni radnici radili pod maskama, a država pomaže gazde iz budžeta koji ti radnici najvećim delom pune.