ВИРУС ПРОРЕДИО ДИМ: Дуванџије ипак у плусу због повећаног извоза и у време карантина

В. Н.

петак, 07. 08. 2020. у 13:00

ВИРУС ПРОРЕДИО ДИМ: Дуванџије ипак у плусу због повећаног извоза и у време карантина

Петар Милошевић

ПОТРОШЊА цигарета у Србији у првих пет месеци ове године је опала, по незваничним проценама, за око десет одсто.

 Процењује се да је овај пад промета на домаћем тржишту последица више фактора, а пре свега ограниченог кретања становништва и скраћеног радног времена продавница током полицијског часа. На продају дувана утицао је и мањи број страних туриста, али и већа потражња за јефтинијим цигаретама, како на легалном тако и на илегалном тржишту.

Упркос смањеној потрошњи цигарета у нашој земљи, дуванска индустрија је међу ретким привредним гранама које су за првих пет месеци и у време трајања пандемије повећале производњу и извоз.

- У првих пет месеци 2020. године производња дуванских производа повећана је 18,8 одсто у односу на исти период лане - рекао је Богуновић. - Разлог за то је искључиво пораст извоза, јер је у истом периоду извезено 14.008 тона цигарета, чија је вредност око 87 милиона евра, а то је за око 22 одсто више у односу на исти период 2019. године.

ЦРНО ТРЖИШТЕ

КОМПАНИЈЕ дуванске индустрије су у отежаним условима рада услед пандемије и пада тражње за легалним производима на домаћем тржишту постигле добре резултате. Указују да је за њихово пословање кључна одлучна борба против илегалног тржишта. Процењена вредност илегалног тржиште дувана износи око десет до 15 одсто у односу на легалну продају.

Економиста Саша Ђоговић оценио је да је за економију земље добро што се проналазе нова тржишта за цигарете у Јапану. - Повећан извоз цигарета последица је модернизације капацитета у дуванској индустрији, што ће обезбедити већи девизни прилив земљи.

Еластичност" потрошње дувана је мала у односу на цене, што обезбеђује стабилост у потрошњи, а тиме и у пореским приходима у буџету Србије и броју радних места.

За првих пет месеци 2020. године, према подацима Министарства финансија, по основу акциза на дуванске производе у буџет Србије уплаћено је 40,7 милијарди динара.
У 2019. години у државну касу је на име акцизе уплаћено 105,9 милијарди динара, односно 3,7 одсто више од планираних средстава.

У дуванској индустрији, према подацима Републичког завода за статистику, запослена су 1.244 радника, а са фирмама које пружају логистичку подршку око 1.650 радника. Просечна плата у овом сектору је у мају износила 117.040 динара без пореза и доприноса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)